Красимир Вълчев: Дистанционното обучение стартира успешно
Няма да има нулева година за учениците
Публикувана: 26 Mar 2020 | 9:16

Няма да има нулева година за учениците. Стартирахме успешно дистанционното обучение, работните дни на учителите ще бъдат приравнени. Това заяви пред Нова телевизия образователният министър Красимир Вълчев.

 

Министърът е оптимист за дистанционното обучение, което се провежда в страната след влезлите противоепидемични мерки за ограничаване на разпространението на коронавируса и обявеното от 13 март извънредно положение в страната.

 

Той призна, че с присъствието на около 20% от децата в училище имат проблем по принцип, 10% от децата не са обхванати. 
Ако се възстановят присъствените занятия поне за 2 седмици, учителите ще могат да оформят оценки, каза министърът.

 

Запитан ще се променят ли датите за матурите, той Вълчев каза, че до 13-20 април може да има по-голяма яснота. "Най-трудно е за 12 клас, там е свързано с кандидатстване. Разговарям с колеги от другите страни, и там са предпазливи да вземат това решение. Убеден съм, че минимума в учебните програми ще бъде достигнат. Ако някои програми не успеят, ще има доучване", каза министър Вълчев.

 

Към момента не е утвърждаван график на баловете, училищата си решават сами. Всички се разстройваме за изместения график. 
 

Относно възможността дистанционното обучение да обхване и учениците, които са в първите курсове на езикови гимназии и там обучението е много интензивно, Вълчев каза, всички деца, дори ние самите учим много повече извън училище. От там идва резултата, не от стоенето в класните стаи, пише news.bg.

 

Коментари ( 0 )