IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 21°
България
09:16 | 26 март 2020
Обновен: 22:24 | 23 април 2024

Красимир Вълчев: Дистанционното обучение стартира успешно

Няма да има нулева година за учениците

По материала работи: Борис Проданов
Красимир Вълчев: Дистанционното обучение стартира успешно

Няма да има нулева година за учениците. Стартирахме успешно дистанционното обучение, работните дни на учителите ще бъдат приравнени. Това заяви пред Нова телевизия образователният министър Красимир Вълчев.

 

Министърът е оптимист за дистанционното обучение, което се провежда в страната след влезлите противоепидемични мерки за ограничаване на разпространението на коронавируса и обявеното от 13 март извънредно положение в страната.

 

Той призна, че с присъствието на около 20% от децата в училище имат проблем по принцип, 10% от децата не са обхванати. 
Ако се възстановят присъствените занятия поне за 2 седмици, учителите ще могат да оформят оценки, каза министърът.

 

Запитан ще се променят ли датите за матурите, той Вълчев каза, че до 13-20 април може да има по-голяма яснота. "Най-трудно е за 12 клас, там е свързано с кандидатстване. Разговарям с колеги от другите страни, и там са предпазливи да вземат това решение. Убеден съм, че минимума в учебните програми ще бъде достигнат. Ако някои програми не успеят, ще има доучване", каза министър Вълчев.

 

Към момента не е утвърждаван график на баловете, училищата си решават сами. Всички се разстройваме за изместения график. 
 

Относно възможността дистанционното обучение да обхване и учениците, които са в първите курсове на езикови гимназии и там обучението е много интензивно, Вълчев каза, всички деца, дори ние самите учим много повече извън училище. От там идва резултата, не от стоенето в класните стаи, пише news.bg.

 

Коментари

Новини Варна