IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 20°
България
18:16 | 7 април 2020
Обновен: 19:46 | 16 април 2024

Менда Стоянова: Хазната не е празна!

Тя бе категорична, че не е съгласна с президента

По материала работи: Пламен Янков
Менда Стоянова: Хазната не е празна!

Вчера, след 14-часово заседание, депутатите решиха да се откажат от заплатите си до края на извънредното положение. Парите ще бъдат преведени по сметките на здравното министерство.
 

„Радвам се, че депутатските заплати ще се даряват, а не просто да се замразят. Парите ще отиват по сметките на здравното министерство, а оттам - за медиците, за техните облекла, за тестове, за всички, които имат нужда. Това за мен беше по-правилното решение, отколкото парите просто да останат в бюджета”, каза председателят на бюджетната комисия в НС Менда Стоянова пред NOVA.
 

„Депутатите имат по-сериозни заплати и не са останали без някой заделен лев, за да могат да посрещнат нуждите си за тези 2 месеца. Колегите възприемат решението като жест на солидарност”, коментира Стоянова.
 

Тя обясни, че обикновено, когато се вземе решение за заплатите на депутатите, то е свързано по определен нормативен начин със заплатите на цялата съдебна система, на президента, на премиера, на министрите и шефовете на агенции.


„Този път взехме решението по малко по-различен начин. Казахме, че даряваме заплатите си, а не спираме тяхното начисляване и изплащане, защото ако го бяхме направили, всички тези, които изброих, също трябваше да бъдат засегнати”, обясни Менда Стоянова. По думите й това е акт, който всеки за себе си може да вземе – в това число и президентът, и магистратите.
 

Относно мярката 60/40, с която да бъде подкрепен бизнесът по време на извънредното положение, Стоянова смята, че позициите дори на работодателите са различни – едни намират мярката за добра, други – не.
 

„Това беше хубава стъпка. Тази мярка по принцип няма как да бъде използвана от всички видове бизнеси. Тя е насочена към онзи бизнес, който е намалил своите обороти – бизнес, който работи за износ. Искаме колкото се може повече фирми да се възползват от тази мярка”, обясни председателят на бюджетната комисия. 
 

Стоянова коментира и предложението да може да се тегли дълг от МВФ. „Това е една опция, която трябва да имаме. В този момент едно финансиране от МВФ не е свързано с лошата икономическа ситуация в резултат на дългогодишна неправилна политика. Това е просто още една възможност за ликвидност. Проблемът е в самото споменаване на МВФ, особено от устата на г-н Гечев. Целта беше чисто политическа. Надявам се да се финансираме от другите опции”, смята председателят на бюджетната комисия.
 

Тя отхвърли обвиненията, че хазната е празна.
 

„Категорично не съм съгласна с г-н президента. Това беше повторено няколко пъти и от Корнелия Нинова в НС. На 31 март, когато излиза отчетът за тримесечието, бюджетът на България е на излишък с 1,2 милиарда”, каза Стоянова. Тя обясни, че поради ситуацията с COVID-19 и извънредното положение в света, се очаква спад на приходите в хазната.
 

„Даже доста консервативно е оценен този спад на приходите - 2,4 милиарда до края на годината. Този спад плюс допълнителните разходи, които трябва да се направят във връзка с епидемията, водят до евентуален дефицит от 3,5 милиарда”, поясни тя. И допълни, че отхвърля идеята на Веселина Марешки за теглене на заем в размер на 20 милиарда, както и предложението на Корнелия Нинова, която поиска парите за модернизация на армията да бъдат пренасочени към страдащите сектори
 

„Всички тези политици имаха вчера една цел – да внушават техните идеи на избирателите си. Тези изказвания нямат друга логика, освен популизъм и политически цели”, смята Стоянова.
 

По думите й опозицията няма необходимите данни, за да направи изчисления. Освен това, прогнози не могат да се правят, и то не само за България, а и за Европа и света.
 

„Имаме изключително нисък процент на дълга, на второ място сме в Европа. Дългова спирала е много силно казано”, коментира Стоянова.


Dnes.bg


Четете още: Премиерът Борисов проведе среща с посланика на САЩ Херо Мустафа

Коментари

Новини Варна