IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
България
19:18 | 7 април 2020
Обновен: 00:38 | 26 април 2024

Задължават веригите да продават родни храни

Българските продукти трябва да заемат поне 50% от търговската площ

По материала работи: Пламен Янков
Задължават веригите да продават родни храни

Търговските вериги ще бъдат задължени да продават български хранителни стоки, които да заемат поне половината от търговската им площ. Това съобщават браншови организации в земеделието, до които проектът е изпратен за съгласуване.


Основни групи храни, след които млечни и месни продукти, свежи плодове и зеленчуци и консерви, произведени на територията на България, трябва задължително да се продават в търговските обекти, представляващи вериги от магазини.


Тези храни трябва да се купуват директно от производителите в съответната област на всеки магазин или до 200 километра от областния център. А продукцията не може да бъде продавана на промоционални цени, освен с изричното съгласие на производителя.


Това е посочено в проектодокумента, предадоха от БНР, цитирани от Dnes.bg.


Очаква се задължението на търговците да бъде въведено с постановление на Министерския съвет и да остане в сила до края на тази година.


Подобни предложения са правени преди години, но не получиха подкрепа. Сега идеята е в условия на криза да бъдат подпомогнати българските производители.


Според Сдружението за модерна търговия обаче това не може да става с регулации, а по естествен и пазарен път, като водещото за потребителите е цена-качество, а попълването на асортимента се прави според бизнес модела на всеки търговец.


Ограничаването на промоциите директно вдига цените храните. Около 1/3 от оборота на хранителните вериги е с промоционални стоки. Това означава, че разходите на домакинствата за храни ще се вдигнат значително в без това тежък за всички български потребители момент, изтъкват от там.


Сред правните и икономически аргументи се посочва и този, че липсва ясна дефиниция за "продукт, произведен в България". Не става ясно как ще се прилага изискването, когато в храната са вложени суровини с различен произход, включително когато определени суровини традиционно не се произвеждат в България. 


"Проектът защитава основно интересите на сивия сектор в страната, който в условията на извънредно положение не успява да намери пазар за несертифицираната си продукция и се опитва да влезе в търговските вериги през задната врата", смятат от Сдружението.


Четете още: Диета по време на карантина: Ядем много и отслабваме 7 кг. за месец

Коментари

Новини Варна