Кирил Ананиев удължи противоепидемичните мерки в страната до 13 май
Като мотив за решението е посочена усложняващата се обстановка, свързана с разпространението на COVID-19
Публикувана: 10 Apr 2020 | 19:53

До 13 май се удължава срокът на въведените противоепидемични мерки на територията на България.  Това стана ясно от заповед на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев от днес.

 

Като мотив за решението е посочена усложняващата се епидемична обстановка у нас, свързана с разпространението на COVID-19.

 

 

Така противоепидемични мерки на територията на Р България ще са в сила до 13.05.2020 г.
 

За да се спре разпространението на коронавирус инфекцията:

- Спрени са всички масови мероприятия, включително зелени училища, обучения, празненства. Прекратени бяха културните мероприятия - театри, кина, галерии.

 

- Затворени са големите търговски центрове - моловете. Посещенията на градинки, паркове и други обществени места са ограничени.

 

- Бяха приканени други търговски обекти, с изключение на магазини за хранителни стоки, аптеки, банки и бензиностанции, да затворят.

 

- Въведен е коридор за възрастните хора в магазините за хранителни стоки и аптеките, като на гражданите до 60-години е забранено за пазаруват от 8.30 до 10.30 часа.

 

- Училища, университети, образователни центрове преминаха на дистанционна форма на обучение.

 

- Препоръчано е на работещите, на които е възможно, да преминат на дистанционна форма на работа. На останалите бяха предписани стриктни дезинфекционни мерки.

 

- Въведен е пропускателен режим на областните градове, за да се спре трафика извън трудова ангажираност и спешни здравословни състояния. През КПП-та се преминава само с документи.

 

- Препоръчано е на гражданите да спазват максимална физическа дистанция.

 

- На влизащи от редица страни по списък се налага 14-дневен карантинен период, като шефът на Оперативния щаб препоръча този срок да бъде удължен до 28 дни.

 

- Въведоха се ограничения за международните шофьори, за които работодателят трябва да осигури помещение за изолация, ако им предстои отново излизане от страната.

 

- Препоръча се на болниците да реорганизират дейността си, за да имат отделение за пациенти с коронавирус.

 

Коментари ( 0 )