IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
България
09:40 | 2 май 2020
Обновен: 20:14 | 16 април 2024

61% от компаниите у нас смятат, че ще оцелеят след пандемията

Алтернативните форми на заетост са шанс за големи икономии за компаниите, смята икономически анализатор

По материала работи: Пламен Янков
61% от компаниите у нас смятат, че ще оцелеят след пандемията

Компаниите у нас са позитивни, че ще оцелеят. 61% от респондентите в нашите проучвания посочват, че ще оцелеят след пандемията. 4% имат дори увеличени обороти в момента, заяви Любомир Левичаров, икономически анализатор БТПП, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria


"Проведохме серия от анкетни проучвания, които включват над 200 компании, браншови организации и регионални палати. Питахме ги за оценката им за мерките на правителството в борбата с коронавируса", коментира Левичаров.


По неговите думи 40% от фирмите смятат, че са нужни още мерки, подкрепени от бюджета.
 

Природният газ поевтинява с над 11% от днес
 

"25% от тях смятат, че мерките са балансирани на фона на бюджета ни и размера на икономиката. 30% от компаниите имат разнопосочни мнения. Според някои средствата ще бъдат разходени неефективно", допълни гостът.


По повод мярката "60 на 40" гостът изтъкна, че трябва още доста работодатели да се включат към нея. "Една от препоръките е, след като се изплатят средствата за първия месец, да се направи оценка какъв дял от тях са разходени, както и да има подобрение по мярката", отбеляза той.


"34% от допитаните компании посочват, че харесват най-много мярката за необезпечени кредити за осигуряване на ликвидност за малките и средни предприятия", заяви още Левичаров, добавяйки: „Алтернативните форми на заетост вече навлязоха в ежедневието“.


По неговите думи те са шанс за големи икономии за компаниите.

Коментари

Новини Варна