IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
България
11:16 | 24 май 2020
Обновен: 00:59 | 24 април 2024

Къде е най-старият паметник на Кирил и Методий у нас?

Скулпторът е автор и на монументът на Альоша в Пловдив

По материала работи: Слав Велев
Кадър: НОВА ТВ

Най-старият паметник на светите братя Кирил и Методий се намира в двора на едно казанлъшко училище. Идеята за изграждането му е на учител, пише Георги Манев от НОВА.

 

"Иван Топалов, младо момче от село Търничени, се връща след завършването на художественото училище в София в родното си училище и започва да преподава изобразително изкуство в него. От 1931 г.  до пролетта на 1932 година у него се поражда идеята, че в двора на това педагогическо училище, носещо името на двамата равноапостоли и покровители на Европа, трябва да има паметник на светите братя", разказва историкът Иван Тишев.

 

Идеята за паметника е, от една страна да покаже светостта на образите, а от друга – силата на духовната им мисия. В нея Топалов увлича своите ученици, които в рамките на година, заедно със своите родители, събират необходимия материал за изграждането на паметника.

 

"През пролетта на 1933 година той представя от гипс своя проект за паметник, много бързо са излети отделните елементи и към празника на светите братя през 1933 година първият паметник на Константин Кирил – философ и Методий става действителност. Първият български паметник", разкри Тишев.

 

Паметникът е поставен с поглед към училищната сграда, за да напомня на подрастващото поколение, как се служи на род и отечество, пише в градските архиви.

 

"Знаменателен е и факта, че първия български паметник на братята Кирил и Методий, на светите братя, равноапостоли и европейски покровители, се появява 55 години след Освобождението на България", смята историкът.

 

Близо 90  години първият паметник в България на Кирил и Методии е посрещнал хиляди ученици, изпратил е също толкова абитуриенти, поели по своя житейски път.

Социалните пристрастия на Иван Топалов намират реализация в редица антифашистки композиции, сред които „Паметник на антифашиската борба” в с.Суходол, Пловдивско, мемориалният комплекс “Антонивановци”, участието му в завършване паметника “Альоша” в Пловдив и др. Автор е и на редица декоративни пластики, които намират място в парковата украса на Пловдив.

 

Черно море

 

Коментари

Новини Варна