Променят закона, за да спрат анонимните сайтове?
Обединените патриоти искат изрично посочване на лице за контакт и администратор на личните данни
Публикувана: 28 May 2020 | 15:39

Да се спира достъпът до интернет сайт, ако в него няма изрично посочено лице за контакт и администратор на личните данни. За това настояват депутатите от групата на „Обединени патриоти“ като мярка срещу фалшивите новини, предаде  БГНЕС.

 

Народните представители се позовават на Европейския регламент, който изисква във всеки сайт да бъде посочван администраторът на личните данни и който, по думите им, все още не е транспониран у нас. Реализацията на новите правила ще бъде търсена през промени в Закона за личните данни, а най-общо идеята е във всеки сайт да има ясно посочен човек, към който да носи отговорност за евентуално невярно съдържание и поява на съдебни искове.

 

„Най-сетно този бич на съвременно информационно общество трябва да получи адекватно противодействие“, заяви съпредседателят на групата Искрен Веселинов.

 

„Всички тези сайтове разпространяват абсурдни новини, които нямат нищо общо с истината и журналистическата етика. Тази пандемия от фалшиви нови трябва да бъде спряна по някакъв начин“, подкрепи го колегата му Александър Сиди.

 

За пример той даде появила се в интернет по време на извънредното положение информация, че депутатите са си гласували по 5 хил. лева за лечение от коронавирус и след това са излезли в 45-дневна отпуска. По думите „новината“ дори е била споделена в социалните мрежи от бащата на негов колега депутат от БСП, чието име Сиди не назова.

 

От „Обединени патриоти“ заявиха още, че по темата са провели и разговори с коалиционните партньори от ГЕРБ, които също имат „своя визия за нещата“.

Коментари ( 0 )