IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
България
09:00 | 29 май 2020
Обновен: 06:40 | 21 април 2024

Бум на пратките с наркотици заради COVID-19

Потреблението на кокаин у нас е малко

По материала работи: Слав Велев
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Има увеличение на опитите за трафик на наркотици с колетни пратки заради ограниченията, свързани с коронавируса в световен мащаб. Това съобщи пред „Хоризонт“ комисар Цветан Панков, началник на отдел „Наркотици“ в ГДБОП, предаде "ДНЕС.bg".

 

Той уточни, че кризата с коронавируса се отразява и на наркотрафика. „Това движение, което сега не може да се осъществява свободно, няма как да става този трафик“, каза Панков.

 

От ГДБОП смятат, че ролята на българите в международния наркотрафик е основно логистична. „Говорим за големи количества и то за кокаин. Потреблението на кокаин в България е малко. Тези количества, които се намериха, няма как да са за вътрешно потребление. Това в „Студентски град“ по-скоро е депо и малка част за вътрешния пазар“, обясни той.

 

Големите количества кокаин от Латинска Америка пристигали през Нидерландия, Испания и Португалия и оттам се разпределят по сухоземен път. Трафикът на хероин пък минавал освен през Балканския път и през Северния път - бившите руски републики, като е предназначен за Нидерландия и Германия.

 

„Хващали сме кокаин, импрегниран в асфалт. Имаме случаи и на кокаин, импрегниран в дрехи“, обясни Панков. Според него у нас потреблението на хероин намалява за сметка на марихуаната и амфетамина.

 

 

Коментари

Новини Варна