IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
България
08:51 | 29 май 2020
Обновен: 21:29 | 24 март 2024

Строгата дезинфекция в детските градини предизвиква алергии

Възможно е децата да получат дерматити

По материала работи: Слав Велев
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Дезинфектантите провокират дразнения но кожата и дерматити, подобни на алергия. Те са възможни при децата, които сега отново тръгват на градина, тъй като там се съблюдава изключителна хигиена като превенция срещу COVID-19.  Това заяви доц. Мария Стаевска, началник на отделение по Респираторна алергия и атопия в Александровска болница и уточни, че в случая не става дума за типична алергия, но проявите са точно като при нея, пише "Монитор", предаде "ДНЕС.bg".

 

За тези неблагоприятни реакции основно допринасят веществата в дезинфектантите, които обезмасляват кожата и я правят суха, премахват липидната й маса. Това може да се получи и от сапуна, когато ръцете се мият много често.

 

При малчуганите не може да се направи много за защита от тези препарати, тъй като трябва да се съблюдава  чистотата на помещенията. Могат обаче да се ползват емуилиенти.

 

„Това е специална медицинска козметика, кремове, които придават влага и мазнина на кожата. От тях има и такива с бариерна функция срещу дразнещите вещества, поясни доц. Стаевска. – Родителите могат да намазват сутрин ръчичките на децата, да оставят по едно кремче и в градината, за да им помага лелката да си слагат от него след миенето на ръцете”, поясни доц. Стаевска.

 

Алергологът поясни, че дразнещите молекули в дезинфектантите понякога могат да предизвикат кашлица, дразнене на очите и носа. В резултат хората с по-чувствителни лигавици могат да получат глождене на очите, сълзотечене, воднисти секрети от носа и суха дразнеща кашлица. Единственият начин за по-податливите е да са повече време навън, на чист въздух. Тя препоръча да се правят промивки с морска вода или физиологични разтвори на носа, а в  очите да се накапват изкуствени сълзи. Те могат да се прилагат както при  възрастните, така и при децата.

 

Специалистът предупреди за още един особено силен дразнител в този сезон – полените от цъфтящите треви. Точно сега е техният пик. Те са много разпространени до края на месец юни. До тогава масово хората страдат от сенна хрема. При някои реакцията е придружена и със суха кашлица, което от своя страна може да обърка човек и да се притесни, че проявява симптомите на COVID-19. Традиционните прояви са кихане, сърбеж в носа, сълзене и зачервяване на очите.

 

„Ако имате такива оплаквания, не се паникьосвайте. Обърнете се към вашия лекар”, съветва доц. мария Стаевска.

 

Според пулмологът от МВР-болница д-р Александър Симидчиев дезинфектантите в детските градини ще окажат един неочаквано добър ефект.

 

„Честото дезинфекциране там е превенция не само срещу COVID-19, но и острите рестираторни заболявания (ОРЗ) ще намалеят до минимум, както и грипът, когато му дойде сезона”, каза той. Д-р Симидчиев призова родителите да не се  плашат от честото дезинфекциране в градините и детските ясли.

 

„Дезинфектантите, които се ползват са нискомолекулни, те не са белтъчни. Алергии няма да има. Възможно е раздразване на кожата в някои случаи, но това е лесно преодолимо. Реакции няма да има в резултат на ползването им”, увери пулмологът.

 

Той поясни, че дезинфекцията се прави само на повърхностите с препарати, подобни на сапуна, съдържащи повърхностно активни вещества и малко алкохол. Тези две съставки не водят до алергични реакции.

 

„COVID-19 не е агресивен към децата. Те могат да го изкарат с лека температура, хрема, кашлица само като си останат вкъщи. Симптоматиката е като на настинка. Ако има такова нещо, по-скоро да пазят другите, родителите не трябва да ги водят на градина, а да ги гледат у дома.”,  припомни д-р Симидчиев.

 

Още новини от България може да намерите на "ДНЕС.bg"

Коментари

Новини Варна