IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 24°
България
15:02 | 30 юни 2020
Обновен: 23:46 | 27 март 2024

Пчелна отрова мори коронавируса

Aпитерапевти практикуват лечение с контролирани дози

По материала работи: Слав Велев
Снимка: Черно море АРХИВ

Пчелната отрова убива коронавируса. Това заяви пред "Телеграф" д-р Пламен Енчев, като цитира медицинско изследване, проведено в китайския град Ухан, от който тръгна епидемията по света, предаде "Монитор".

 

От изследвани 5115 пчелари в епицентъра на Корона вируса в Китай няма нито един заболял, нито пък е развил симптоми на Ковид19.

 

Това сензационно съобщение прави китайският лекар д-р Вей Ян в научното списание Токсикон през април. По това време, според данни на коронавирусния ресурсен център Джонс Хопкинс, глобалният брой на потвърдените случаи на COVID-19 възлиза на над 2 млн. Докладът на китайските специалисти е обсъждан през април и от международната колегия и апитерапетвите от цял свят са потвърдили подобни наблюдения.

 

Според д-р Вей Ян, получените данни от изследването са съизмерими с откриването на ваксината срещу едрата шарка с материал от крави. Молбата на учения е за съдействие сред международната медицинска и апитерапевтичната общност за още доказателства за и против /апитерапия е лечение с дозирана пчелна отрова под наблюдение на медицинско лице. б.а. /. Бихме могли да намерим евентуален лек срещу тази страшна за хората болест, пише медикът, който е участва в превенцията срещу коронавируса.

 

Ухан

 

В провинция Хубей, епицентър на COVID-19 в Китай, местната асоциация на пчеларите изследва над 5000 пчелари в разгара на епидемията от 23 февруари до 8 март т.г. Резултатите са повече от сензационни и обнадеждаващи. Установява се, че нито един от тези пчелари, включително 723 от тях, които живеят в Ухан, откъдето тръгна огнището на Хубей, не е развил симптом с COVID-19. Здравето на всички е напълно е нормално.

 

След това са интервюирани петима апитерапевти в Ухан и наблюдавани 121 пациенти от тамошната клиника по апитерапия. В доклада се отбелязва, че тези пациенти са били лекувани с апитерапия от октомври 2019 г. до декември 2019 г. Отбелязано е също, че и петимата апитерапевти имат навика да приемат дози пчелна отрова, за да поддържат здравето си. Междувременно за двама от тях са се усъмнили, че са заразени с вируса, защото не са ползвали никакви защитни средства като маски, ръкавици и др. Другите трима пък са били в непосредствен контакт със заразени от вируса. В крайна сметка тестовете показват, че никой от тях не е заразен. И не само това, нито един от 121-те пациенти подлагани на терапия с пчелна отрова също не е бил заразен от SARS-CoV-2. Най-удивителното е, че трима от тези пациенти са били в много близък контакт с членове на семейството си, които имали потвърдена диагноза на инфекция SARS-CoV-2.

 

Кое е това, което всъщност е предпазило всички тези хора, е въпросът, който си задават медиците. Според тях вероятно е пчелната отрова. Тезата, че пчеларите живеят в по-слабо населени райони не издържа, според д-р Вей Ян, защото петимата апитерапевти и техните пациенти са от гъсто населени райони в Ухан. Това, което обединява всички тях е, че развиват толерантност към ужилване от пчели.

 

Алергия и смърт

 

Докладът на китайските медици е автентичен, коментира за „Телеграф медиа“ д-р Пламен Енчев. Той е от малкото лекари в България, които лекуват с пчелна отрова. В момента има кабинет в Хисаря, а зад гърба си има 8 годишен стаж в клиника в САЩ. Енчев каза, че докладът на китайските му колеги е обсъждан през април от международната колегия и апитерапетвите от цял свят са потвърдили подобни наблюдения. Пчелната отрова обаче в никакъв случай не бива да се прилага любителски, а само под медицински надзор. Тя може да предизвика тежки алергични реакции, има и случаи на задушаване и смърт, допълни той.

 

Хрема

 

Христо Николов, пчелар от района на Велико Търново каза, че е ужилван поне 200-300 пъти от пчели. Досега е изкарвал гриповете само с хрема. Единственият случай, в който тежко се е разболял, е бил в края на този януари. Никога през жива си не съм бил толкова болен, но оцелях, призна пчеларят. Той не си е правил тест за коронавирус, защото това беше време, в което епидемията поне официално не ни беше връхлетяла.

 

Пчелите са удивителни същества, според Николов. Не е случайно това, че около пчелините с кошери няма никаква радиация. Навсякъде в природата има, правени са замервания, около пчелините има, но вътре сред кошерите никаква, категоричен беше той.

 

Колегата му Николай Куменов, който е и председател на Федерация на пчеларите потвърди историите с хремата и гриповете. Според него, съвсем скоро медицината ще докаже, лечебната сила на пчелната отрова. Вероятно пчеларите като цяло са по-здрави в резултат на ужилванията, начина на живот, както и редовния прием на пчелни продукти, включително и цветен пчелен прашец, прополис и др.

 

Синдром на празния кошер

 

В момента пчелите гладуват, пчеларите ги хранят, за да не умрат. Според Христо Николов липата и акацията в Централна Северна България не пускат нектар. Вероятната причина са пустинните дъждове, които са съсипали цветовете. Няма мед, пчелите летят, връщат се и не правят мед. Пчеларите допускат , че го изяждат, защото са много гладни. Синдромът на празния кошер вече е засечен и в България, разказа Николай Куменов. Той самият е имал един или два случая в пчелина си. В последните две или три години все повече негови колеги съобщават, че по незнайно какви причини пчелите изчезват безследно. Оставят меда и все едно се изпаряват. Това явление за първи път е забелязано в Китай и САЩ, досега никой не е могъл да го обясни. За жалост вече го има и в България, според Куменов.

Коментари

Новини Варна