IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
България
14:39 | 30 юни 2020
Обновен: 11:40 | 24 април 2024

Въпреки пандемията: много българи планират почивка в чужбина

Софиянци не харесват родните курорти

По материала работи: Слав Велев
Въпреки пандемията: много българи планират почивка в чужбина

Много българи планират да прекарат почивката си в чужбина, съобщи Евро Нюз, предаде БГНЕС.

 

Димитър Попов от Асоциацията на българските туроператори казва: "Надеждите на собствениците на хотели, че туризмът ще се промени и българските почиващи ще се върнат на местните плажове, бяха разочаровани. Бизнесът с лятна ваканция край морето винаги е бил доста консервативен. Тоест, беше в началото е трудно да се измъкнат българите от българските плажове. Сега е също толкова трудно да ги върнем. "

 

Между 2016 и 2019 г. броят на българските туристи в съседна Гърция нараства с 16 процента.

 

Софиянецът Валентин Спасов е един от тези, които предпочитат да почиват в Гърция или Турция, отколкото у дома. Много от неговите приятели и роднини правят същото. Казва, че не съжалява.

 

"Нещо винаги не беше наред в българските ваканционни курорти. Те винаги бяха доста скъпи, плажовете бяха скъпи, храната беше скъпа. За ваканцията тук все още има какво още да се желае. В Гърция плажовете се простират на три километра във всяка посока. Хотелите не стоят плътно един до друг. Всъщност можете да гледате и да се наслаждавате на морето. Хубаво е."

 

Девствените части на българските плажове се свиват пред все по-нови хотели и курорти. Инвеститорите проявяват много креативност да правят своите строителни проекти. Много сгради са създадени в райони, които всъщност са защитени като природни резервати.

 

Досега обаче беше тихо и отстъпките или държавната помощ не са от полза. Нито частните, нито обществените плажове не са особено добре посещавани.

Коментари

Новини Варна