Премеирът дава 19 млн. на застрашени земеделци
Виждате пандемията в цяла Европа какво прави...Парите ще отидат за сектори, които могат да загинат, отсече Борисов
Публикувана: 4 Aug 2020 | 15:05
Снимка: Правителствена пресслужба

Сблизо 19 милиона лева производителите на плодове, зеленчуци, маслодайна роза и с винени лозя ще бъдат подпомогнати от правителството.

 

Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на среща с представителите на браншовите организации от сектор "Плодове и зеленчуци", в която участва и министърът на земеделието, храните и горите Десислава Таневам предаде ДНЕС.bg.

 

Помощта от Министерския съвет се отпуска като de minimis за покриване на загуби заради сушата и на допълнителни разходи във връзка с пандемията от COVID-19. Потенциалните бенефициенти са близо 25 000, съобщиха от правителствената пресслужба.

 

"Виждате пандемията в цяла Европа какво прави. Следващите месеци ще бъдат критични за света, не само за България. Важно е сега по най-бързия начин да подпомагаме секторите, които могат да загинат", изтъкна министър-председателят.

 

Той добави, че ще се търсят допълнителни възможности за кредитиране на стопаните от сектора, пострадали от пандемията от COVID-19, при изключително благоприятни условия през Българската банка за развитие.

 

Министър Десислава Танева информира премиера и представителите на бранша, че в средата на месец август ще бъде отворен и приемът по извънредната мярка COVID-19 от Програмата за развитие на селските райони. По нея ще могат да кандидатстват всички земеделски стопани. Стойността на подпомагането ще е в размер на 106 милиона лева.

 

В хода на срещата беше обсъдено прилагането на мярката 60 на 40, за да се подпомогне постоянната заетост на работниците в бранша. А от Българската асоциация на малинопроизводителите и ягодоплодните благодариха на министър-председателя Борисов за подсигуряването с вода за напояване от язовир Ястребино за нуждите на малинопроизводителите, засегнати от сушата.

 

Премиерът отбеляза, че правителството продължава да работи усилено за справянето с последиците от коронавируса в името на запазването на здравето, живота и поминъка на българите.

 

 

Още новини от страната четете на "ДНЕС.bg"

Коментари ( 0 )