IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
България
10:35 | 19 септември 2020
Обновен: 01:27 | 21 април 2024

Лекар, преборил вируса: Идва краят на ковид

До Нова година се очаква да започне ваксинацията

По материала работи: Слав Велев
Лекар, преборил вируса: Идва краят на ковид

Наближава краят на глобалната COVID-19 криза и ваксинацията ще помогне за това. Това каза пред Нова телевизия медикът на първа линия във ВМА д-р Дончо Дончев. Той самият е бил заразен с вируса, но го е преборил. През юли д-р Дончев направи разтърсваща изповед за пораженията, които заразата е нанесла на организма му, предаде "Стандарт".

 

 

„До Нова година се очаква да започне ваксинацията за тези, които искат да си я направят. Който не иска, няма страшно.  Достатъчно е ¼ от населението да се ваксинират и се разрежда възможността за разпространение на вируса.”, обясни той. По думите на д-р Дончев, няма втора вълна, тъй като вирусът не си е тръгвал, за да има такава. „Мислехме, че минава като вълна. Където се настани, този вирус, не отстъпва. Само противовирусен препарат или ваксина ще помогнат да се преборим.”, категоричен бе д-р Дончев.

 

По думите му здравната система ще издържи, тъй като вече натоварването не е само в няколко болници. Голяма част от пациентите в реанимация вече не са в големите столични болници, а в клиниките в страната. Системата започна да работи в цялата страна, посочи още медикът.  Според него, въпреки че лекарите в ковид отделенията са защитени с маски, следват инструкции и ползват  дезинфекциозни средства, голяма част от тях се разболяват, заради  физическата преумора.


 

Коментари

Новини Варна