IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
България
09:00 | 23 септември 2020
Обновен: 21:29 | 16 април 2024

Велико Народно въстание III – агитки Vs. полицаи. Ранени униформени

Сблъсъци с полицията белязаха третия национален протест

По материала работи: Слав Велев
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Третият национален протест беше белязан от сблъсъци с полицията. Напрежението се повиши след 22:30 снощи, когато демонстранти тръгнаха на шествие. Те поискаха да пробият полицейския кордон, оградил старата сграда на парламента, за да се поклонят пред паметника на Незнайния воин, предаде НОВА.

 

Униформените не ги пуснаха и към тях полетяха бомбички, стъклени бутилки и павета. По неофицална информация са пострадали трима полицаи.

 

На мястото бяха забелязани и момчета в спортни анцузи и шапки. Един човек е задържан.

 

Ситуацията се успокои след 23 часа, когато част от демонстрантите се оттеглиха към „Орлов мост”.

 

„В момента спират масово мероприятие, което е адски мирно – незаконно. И после питат защо искаме оставка. Бият незаконно хора с боксове и после питат защо искаме оставка”, коментира Тихомир Василев от Изправи се.БГ.

 

„Нашето основно искане е оставка на Борисов и най-вече на Народното събрание, а след това и на Гешев. Парламентът е смешен. Поне като гледам западните парламенти. нашият все едно е събран от… и аз не знам откъде. Мисля, че няма политици в този парламент, всичко става за някаква далавера”, каза друг от протестиращите.

 

 

Протестът на площад "Народно събрание" е нерегламентиран. Това обяви директорът на СДВР старши комисар Георги Хаджиев.

 

„Вчера в следобедните часове е постъпило уведомление от младежката организация на „Да, България” както до нас, така и до Столичната община. Има съгласувано разрешение за провеждане на протестни действия на площад „Независимост” и на паркинга пред БНБ. Това е единственото регламентирано протестно действие", обясни ст. ком. Хаджиев.

 

Според него случващото се пред сградата на Народното събрание е целяло само ескалация на напрежението. "Гражданите имат абсолютното право да достигнат до паметника на Незнайния воин по всеки един маршрут. Сградата на НС е стратегически обект от националната сигурност и няма как да минат през полицейския кордон”, каза още директорът на СДВР.

 

 

По думите му по-рано през деня вчера един човек е задържан на изградените ККП-та. "Получихме информация, че на протеста има провокатори", допълни шефът на СДВР.

Коментари

Новини Варна