IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 24°
България
12:30 | 18 октомври 2020
Обновен: 04:34 | 24 март 2024

В Шумен: При джипито само с отрицателен PCR тест, искат лекари

В градската поликлиника да се въведе задължително отсяване на пациентите чрез кол център, настояват още медиците

По материала работи: Слав Велев
Снимка: Монитор

При семейния лекар да се ходи само с отрицателен PCR тест предлага УС на Регионалната колегия на Българския лекарски съюз в Шумен. Във връзка с усложнената епидемиологична обстановка на свое заседание медиците са приели предложения за спешни решения.

 

„Към настоящия момент заболеваемостта от КОВИД – 19  в Област Шумен стремглаво нараства. За съжаление пристигат все по-тежки случайи, които изискват болнично лечение. Положението с кадровия ресурс във „МБАЛ – ШУМЕН“ АД  е критично, много медицински специалисти отпадат от работа във връзка със заболяване от КОВИД – 19 или карантиниране.“ – пишат лекарите до Областния управител на Шумен проф. Стефан Желев. Медиците са притеснени, че „фронтът на лечителите в МБАЛ – Шумен“ се оголва и това ще доведе до срив в обслужването на пациентите със съответните тежки последствия за тяхното здраве, пише "Монитор".

 

Лекарската колегия предлага на областния управител и формирания към него кризисен щаб четири мерки, които според тях ще помогнат в сегашната ситуация. Някои от тях са чисто технически и организационни. Например след разкриване на PCR лаборатория в МБАЛ – Шумен още в Спешно приемно да се разделят потоците и всички леки случаи се насочват към Първичната извънболнична медицинска помощ (ПИМП). Всички отрицателни с белодробни заболявания да бъдат разпределяни във вътрешното отделение на МБАЛ – Преслав, а в областната болница разкритите коронавирусни отделения в Шумен да останат само тежки случаи на COVID-19 с положителни тестове с организация за екипите – 2 седмици дежурства, 1 седмица почивка.

 

В градската поликлиника ДКЦ I да се въведе задължително отсяване и преценка на пациентите чрез кол център с възможност острите случаи да не посещават личния си лекар, а да получат телефонна консултация. Кол центърът да насочва пациентите – дали да отидат в болница, да посетят семейния лекар или доболничен специалист. Малко неясно е предложението на РЛК при семеен лекер да се ходи с отрицателен PCR тест, така в чакалните щяла да спре обмяната на инфекции между пациентите.

 

Докторите предлагат медийна кампания в общинските медии и социалните мрежи, която да оповести новосъздадените режими на работа, които са направени и въведени единствено в полза на общото благо, за здравето на всички пациенти и на всички медици.

Коментари

Новини Варна