IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
България
12:30 | 21 октомври 2020
Обновен: 23:22 | 25 април 2024

Правиш оцет менте - до 10 бона глоба. Вижте какви промени в Закона за виното и спиртните напитки гласуваха депутатите

Ракията може да носи надпис "отлежала" само ако е съзрявала най-малко 6 месеца в дъбова бъчва, нови лозя - само след разрешение ИАЛВ

По материала работи: Слав Велев
Правиш оцет менте - до 10 бона глоба. Вижте какви промени в Закона за виното и спиртните напитки гласуваха депутатите

До 10 000 лв. ще бъде глобата при производство, разпространение или продажба на фалшив оцет. Това прие на първо четене НС днес с промени в Закона за виното и спиртните напитки. За физически лица глобата е между 500 лв. и 2 000 лв., а за фирма или едноличен търговец - от 2 до 10 000 лв. При повторно нарушение глобата се удвоява.

 

Законопроектът беше подкрепен от 105 народни представители, 62-ма бяха против, а 9 се въздържаха. От БСП и ДПС се обявиха против приемането му, а основните им мотиви са липсата на нотификация от Еврокомисията и прехвърлянето на правомощията за контрол от Изпълнителната агенция по лозята и виното (ИАЛВ) към икономическото министерство. Становището на земеделската комисия е отрицателно, а от Обединени патриоти също заявиха, че на второ четене няма да подкрепят поправките, ако не се направят между двете четения промени и не се изясни дали контролът ще остане в земеделското министерство.

 

С приетия на първо четене законопроект се въвеждат специфични изисквания за етикетите на алкохолните напитки.

 

Ракията може да носи надпис "отлежала" само ако е съзрявала най-малко 6 месеца в дъбова бъчва. или една година в дървени съдове. Ако е престояла в бъчва най-малко 3 г. тогава на етикета може да бъде написано, че е "стара". Описанието "специална" на етикетите на бренди и ракия може да се слага само ако са произведени по традиционна технология или от специални сортове грозде или плодове. За "резерва" изискванията са напитката да е произведена от дестилати и престояла не по-малко от 5 г., а за "специална резерва" - най-малко 10 г. За нарушителите законът предвижда глоба до 50 000 лв.

 

Относно етикирането на спиртните напитки се въвежда и друга забрана, а именно да не се добавят към етикетите на напитките думи като род, вид, тип, метод, имитация, стил, марка,или "с вкус/аромат на" и др. Така ракията може да носи само наименованието "ракия" и допълнена с името на плода, от който е произведена - сливова, кайсиева, ракия от праскови, ябълки, круши и др., но когато е произведена само от посочения вид плод.

 

Засаждането на нови лозя с винени сортовe ще е възможно само с разрешение на ИАЛВ, гласят други текстове в закона. Незаконните лозя ще се изкореняват в срок от 4 месеца, но за сметка на собственика им. За тях няма да се получава и финансово подпомагане - нито от бюджета, нито от фондове на ЕС.

 

Затяга се и контролът при производителите на оцет, и оцетопроизводителите, и винопроизводителите, са длъжни да водят дневници на продуктите си, които ще се пазят 10 години. Всички гроздопроизводители, винопроизводители и оцетопроизводители влизат в специален лозарски регистър, поддържан от ИАЛВ, решиха още депутатите.

Коментари

Новини Варна