IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Избрано
10:30 | 5 септември 2018
Обновен: 21:11 | 23 април 2024

Сaмо 9% от българите знаят какво ще се случи с България с членство в еврозоната

Най-големият мит е, че ще обеднеем двойно след приемането на еврото, посочи Нено Ненов, съветник на евродепутата Ева Майдел

По материала работи: Слав Велев
Сaмо 9% от българите знаят какво ще се случи с България с членство в еврозоната

Само 9% от българите се определят като запознати с последиците от влизането на България в еврозоната, показа проучването, поръчано от евродепутата Ева Майдел. Целта на Майдел е да се увеличат познанията на гражданите по темата, тъй като правителството работи много активно в посока членство в еврозоната.

 

Това съобщи в ефира на Bloomberg TV Bulgaria Нено Ненов, съветник на евродепутата Ева Майдел.

 

"Това означава, че 9 от всеки 10 български граждани не са запознати и много лесно могат да бъдат манипулирани по темата. Ползите могат да бъдат извлечени максимално, ако хората са запознати и не се страхуват, тъй като всички аспекти показват, че ползите надвишават многократно потенциалните негативи", смята той.

 

Ненов е категоричен, че цените на стоките няма да се повишат.

 

"Един от най-големите митове е, че ще обеднеем двойно след влизането в еврозоната. Може би абсолютната стойност ще спадне двойно заради обменния курс, но цените на стоките и услугите ще се понижат", прогнозира експертът.

 

Съветникът на Ева Майдел направи сравнение и с балтийските страни.

 

"Проучването показва, че в балтийските държави, които са приели еврото, нивото на инфлация е нищожно – средно около 0,3%, което може да се дължи на други фактори. Поради това не се повишават и цените на стоките", посочи Нено Ненов и отбеляза, че България няма да последва примера на Гърция. "България няма да бъде новата Гърция, тъй като страната имаше висок дълг преди да се присъедини към еврозоната, а нашите правителства пазят изключително стриктна бюджетна дисциплина."

 

Investor.bg

 

 

Коментари

Новини Варна