IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Икономика
19:32 | 21 април 2019
Обновен: 13:00 | 1 март 2024

Иновация: Създадоха органичен тор от употребявани батерии

Продуктът получи златен медал на Търговския панаир за селскостопански стоки в Хелзинки

По материала работи: Юлиян Атанасов
Иновация: Създадоха органичен тор от употребявани батерии

Нов тор с високо съдържание на цинк и манган, извлечен от употребявани батерии, ще бъде пуснат в Обединеното кралство този месец. Продуктът, който е наречен ZM-Grow, е разработен от финландските производители на торове „Трейсгроу“.Чрез новаторска технология е постигнат единственият процес в света, който може да произвежда цинк и манган от този източник до необходимата чистота за торовете. Поради своя изходен материал, той е сертифициран като органичен тор.

 

Продуктът получи златен медал на Търговския панаир за селскостопански стоки в Хелзинки през 2018 г., оценен по значение за селското стопанство, въздействието върху рентабилността и процесите на опазване на околната среда и енергийната ефективност.„Резултатът е много гъвкав течен тор, съдържащ ключови хранителни вещества за голямо разнообразие от култури“, казва Дейвид Харод, собственик на компанията дистрибутор на ZM-Grow.Концентрираният тор се разрежда според специфичните изисквания и обикновено се прилага между февруари и юни. В зависимост от вида на почвите на културите, както и препоръките на агрономите, се прилагат 2-3 литра концентрат на хектар, като по този начин се доставят 120-180 г цинк и 124-186 г манган, както и 156-234 г сяра.

agrozona.bg

Четете още: Норвегия и електромобилите – една успешна комбинация

Коментари

Новини Варна