IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Икономика
21:37 | 12 май 2019
Обновен: 01:02 | 11 април 2024

Цените на зеленчуците в ЕС продължават да падат

Краставиците с най-драстичен спад, при пипера е само 2-3%

По материала работи: Юлиян Атанасов
Цените на зеленчуците в ЕС продължават да падат

Производствените цени на краставиците отбелязват най-голям спад в европейски мащаб, съобщават от Центъра за икономически изследвания в селското стопанство (САРА). Това се отнася за месечна и годишна база, уточняват експертите. В Холандия и Испания цените на краставиците вече са около 0,65 евро/кг, а в Турция – третият по големина производител, цените към края на април са 0,32 долара/кг., но този спад не се очаква да продължи и през май, прогнозират от САРА.В България изкупните цени на краставиците стартираха през февруари 2019 г. при нива от 1,70 лв./кг, като през март те се повишиха с 0,20 лв. Април се бележи от търговия с краставици при стойност от 1,50 лв./кг, като през май цифрите сочат 1,15 лв./кг. Очаква се през юни краставиците да се изкупуват по около 0,90 лв./кг, казват още от САРА.

 

На европейско ниво цените на пиперите също вървят надолу, като поради липсата на сериозно увеличение на цените на основните производителки в ЕС през зимните месеци априлският спад е само от 2-3%. Според проучването на САРА цените там към края на април са около 0,85 евро/кг. В Турция изкупната цена на пипера е 0,73 долара/кг, което е поскъпване спрямо предишната година от около 78%.У нас пипера стартира февруари с изкупни цени от 1,10 лв./кг, като през март и април стойността се понижава с 0,10 лв. Очаква се през май и юни килограм произведен пипер да се купува за съответно, 0,90 и 0,80 лв./кг.И при доматите на европейско ниво се отбелязва спад в стойността. Цените на едро в Испания и Холандия са от 0,80-1 евро/кг, докато в Турция през април доматите се изкупуваха за средно 0,38 долара/кг.

 

У нас изкупните цени на доматите бележат също траен спад. През февруари килограм от продукта се е изкупувал за около 0,95 лв./кг, докато през май и юни се очаква нивата да бъдат около 0,80-0,75 лв./кг.

agrozona.bg

Четете още: Разделят Facebook на няколко компании - имал силно влияние?

Коментари

Новини Варна