Направиха първа копка на рибарското пристанище във Варна
Стойността на инвестицията е 14 млн. лева
Публикувана: 21 May 2019 | 14:33

Първа копка на рибарското пристанище в местността Карантината във Варна беше направена днес. Стойността на инвестицията е 14 млн. лева, като 8 от тях са безвъзмездна помощ от държавата, а останалите 6 млн. лв. са лично участие на местната власт. На церемонията присъстваха кметът на Варна Иван Портних, зам.-министърът на МРРБ Деница Николова, председателят на Общинския съвет Тодор Балабанов, областният управител на Варна Стоян Пасев. 

 

 

 

 

Кметът на Варна изтъкна, че "Аспарухово" се превръща в атрактивен квартал благодарение на инвестициите, както е място за развитие на туризма. В южния квартал на Варна ще има и Музей на открито, който ще бъде по протежението на целия аспарухов вал. 

 

 

 

Проектът включва модернизация и реконструкция на съществуващото рибарско пристанище с изграждане на хидротехнически съоръжения в акваторията, инфраструктура с необходимите съоръжения.  Целта е осигуряване на възможност за ефективно, регламентирано, сигурно и хигиенично разтоварване, съхранение, първа продажба и спедиция на улова.

 

Реализацията на проекта ще създаде защитена акватория за безопасно акостиране на рибарски лодки, устойчиво развитие на риболовната дейност на територията на общината, запазване на занаята рибарство и поминъка на рибарите, създаване на нови работни места.

 

„Благодаря за подкрепата на министерствата на земеделието и на регионалното развитие. Вярвам, че този дълго чакан проект ще допринесе още повече за развитие на район Аспарухово“, каза кметът. Той припомни инвестициите, които Община Варна реализира през последните 5 години в квартала: обновена улична инфраструктура – ремонти на бул. „Народни будители“, бул. „Първи май“, ул. „Мара Тасева“; безопасни охранителни канали, което стана възможно с директно финансиране от Брюксел - по фонд „Солидарност“; завършен първи етап от ремонта на Аспаруховия мост; ново спортно игрище в ОУ „Христо Ботев“; нови спортни и детски площадки в зоната край канала; нов спортен комплекс  с детска площадка в Галата.

 

„Скоро бе приет ПУП за Аспаруховия парк, който ще превърнем във втората Морска градина на Варна. Държа да разсея всякакви спекулации, че в парка ще се строи! Заложено е 1% застрояване – за санитарни помещения. Лъжа са твърденията, че в парка ще има кръчми и блокове. В самото решение ясно е казано, че това е парк - с алеи, с осветление, с паркова мебел, пейки, беседки, зони за отдих, детски площадки, спортни площадки“, каза кметът.  Той допълни, че след изграждането на зоната канал-море край кметството, предстои тя да бъде разширена. Предвижда се изграждане на музей на открито край Аспаруховия вал и създаване на транспортна връзка по море с корабчета между Аспарухово и Морска гара. „Много системно изпълнявам това, което бях поел като ангажимент към аспаруховци. Продължаваме работа и в момента за превръщането на този район в едно от най-уредените места във Варна“, каза Иван Портних.

 

БОРИС ПРОДАНОВ

Снимки авторът

Коментари ( 0 )