IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Икономика
12:18 | 24 юни 2019
Обновен: 04:04 | 28 март 2024

Редки риби изпревариха сафрида край Варна

Морски врани и лястовици първи увиснаха на кукичките

По материала работи: Борис Проданов
Морска врана

Както вече Медийна група „Черно море“ първа съобщи – редките морски врани изпревариха хитовите попчета и сафрид край Варна. На Морската гара щастливци се похвалиха с елитния улов, а в последните дни излиза и още по-екзотичната морска лястовица. Матрапази довериха, че екземпляр малко под 4 кг бил спазарен за 100 левчета килото, превръщайки се в най-скъпата риба в страната. (И да не е вярно, добре е измислено!)

 

Лястовиците кълват практически на всякаква стръв, но екземплярите обикновено не са особено големи. За враните писахме – пасат по двойки край кея, въдици с чепарета се хвърлят на морски червей (или скарида). Първоначално излизаха парчета около килограм, сега който е късметлия вади по-дребни. Подозрението е, че вече са мигрирали на север.

 

Попчетата все още срамежливо кълват, бави се идването на сафрида и хамсията, оплакват се рибари. Нещо не се „изявява“ и кефала. По-опитни въдичари вадят граца, по-голяма слука има около Бургас. За сметка на това пред Камчия се появи чернокоп. Това значи, че сафридът още не е дошъл. Който иска може да се пробва с чепаре или с големи куки за дъно. Често обаче се появява хариб или илария.

 

Рибарите са оптимисти, че около 1 юли във Варна всичко ще си дойде на мястото и очакват освен класически улов и по-интересен: лаврак, кефал и лефер.

 

Борис Проданов

 

Още по темата: От последните минути: На вълнолома във Варна вадят морска врана!

Коментари

Новини Варна