IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Икономика
12:45 | 10 юли 2019
Обновен: 00:27 | 8 април 2024

Още 3,7 млн. лева дава правителството за справяне с Африканската чума по свинете

Открити са шест села нови огнища тип "заден двор", информира земеделският министър Десилава Танева

По материала работи: Слав Велев
Още 3,7 млн. лева дава правителството за справяне с Африканската чума по свинете

 

Правителството ще отпусне допълнителни 3,7 млн. лева на земеделското министерство за справяне с Африканската чума по свинете. Вчера са открити в шест села нови огнища тип "заден двор", като на входа и изходите на населените места са изградени пунктове за дезинфекция. Това стана известно в началото на заседанието на кабинета, съобщи БТА.

 

Премиерът Бойко Борисов предложи на правителството да одобри проект на Постановление за допълнителни разходи по бюджета на Министерството на земеделието за тази година за допълнителни мерки за предотвратяване на разпространението на Африканската чума по свинете.

 

“Две години успяхме да избутаме този бич извън България, докато вилнееше в околностите, но сега с румънските туристи, явно огнищата се увеличават”, коментира той и предложи министрите да одобрят средствата.

 

Министърът на земеделието Десислава Танева информира по време на правителственото заседание, че тези средства ще отидат за допълнителни мерки за предотвратяване на Африканската чума по свинете.

 

Министърът изтъкна, че заразяването става лесно и напомни, че няма ваксина и лечение на това заболяване, а единственият метод за справяне с него е физическото унищожение на носителите на вируса – диви прасета и свине, които се отглеждат в задните дворове на хората, както и контрол за движението на хора, стоки, продукти, които идват от заразени територии. “В Румъния има над 1100 огнища, а сега е активен туристически сезон”, каза  още Танева.

 

В отговор на въпрос от премиера земеделският министър информира, че стопаните със заразените преди половин година агнета са обезщетени, а най-голямата голяма браншова организация раздава домашни животни на засегнатите стопаните.

 

Investor.bg

 

Четете още: 

Коментари

Новини Варна