Инвестициите в образователната инфраструктура на Варна ще продължат (СНИМКИ)
Кметът Иван Портних увери, че ще се обновява както сградния фонд, така и технологичното оборудване
Публикувана: 16 Sep 2019 | 13:01
Първият звънец в СУ "Димчо Дебелянов" удари след ремонт за над 2,4 млн. лв. Снимка ПЛАМЕН ГУТИНОВ

„Радвам се, че след много перипетии с общи усилия успяхме да приключим този изключително важен етап в обновяването сградния фонд и материалната база на средното училище „Димчо Дебелянов“. Благодаря на всички за търпението. Искам да уверя, че ще продължим да инвестираме в обновяването както на помещенията в училищата, така и в технологичното оборудване. Образованието ни е приоритет №1, а младите образовани хора – големият капитал на Варна“, каза кметът Иван Портних при откриването на учебната година в СУ „Димчо Дебелянов“.

В школото беше подновено изцяло покривното пространство на сградата, укрепване, външно саниране. Изграден е нов физкултурен салон, напълно е подновено дворното пространство. Изградени са 2 нови класни стаи. Ремонтът в СУ „Димчо Дебелянов“ беше на стойност над 2,4 млн.лв.

По информация на общината през лятото са финиширали ремонтните дейности в 12 детски градини и 23 училища. На покривите на Хуманитарната гимназия, ОУ „Ангел Кънчев“ и ОУ „Цар Симеон І“ е поставена нова хидроизолация. Такава вече има и върху т.нар. „топла връзка“ към физкултурния салон в ОУ „Добри Войников“.

 

Нови котли са инсталирани в ОУ „Черноризец Храбър“ и СУ „Св. Климент Охридски“. Реновиран е физкултурният салон и филиалът за подготовка на І клас в ОУ „Васил Друмев“. Средношколското общежитие посреща ученици с подменени дограми, ремонтирана занималня и санитарни възли.

 

По Оперативната програма „Региони в растеж“ финишираха строителните работи в СУ „Пейо Кр. Яворов“, VII  СУ „Найден Геров“, ІІ ОУ „Никола Вапцаров“, както и в ОУ „Стефан Караджа“ и трите забавачници: ДГ №12 „Ян Бибиян“, ДГ №1 „Светулка“ , ДГ №41 „Първи юни“. Освен в СУ „Димчо Дебелянов“ децата отново чуха първия звънец и в І Основно училище в район „Вл. Варненчик“, и в ОУ „Константин Арабаджиев“. В ремонта на учебните заведения във Варна са инвестирани над 20 млн лв. европейски средства.

 

Предстои реновиране на Варненската морска гимназия и на Варненската търговска гимназия „Георги Стойков Раковски“.

 

Борис Проданов

 

Снимки Пламен Гутинов

 

Прочетете още: В 2 училища във Варна няма да посрещнат 15 септември в своите сгради

Коментари ( 0 )