IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 21°
Икономика
10:18 | 16 септември 2019
Обновен: 10:47 | 20 април 2024

Скок на бензина у нас след седмица?

Експерт прогнозира напрежението в Близкия Изток

По материала работи: Слав Велев
 Скок на бензина у нас след седмица?

Бензиностанциите ще се възползват от случващото се и ще вдигнат цената на горивата следващата седмица. Това прогнозира Мартин Владимиров от Центъра за изследване на демокрацията. За тази седмица той не очаква поскъпване по българските бензиностанции, пише БНР.

 

"В краткосрочен план очаквам стабилизиране на пазарите. Саудитска Арабия вече загатна, че до няколко дни може да възстанови една голяма част от добива на петрол. Има няколко големи рискови фактора. Единият е, че вероятно тази геополитическа криза няма да се свърши само с тези удари. Саудитска Арабия вече загатна, че е готова да нанесе ответен удар. Един потенциален удар срещу Иран означава най-малкото временен регионален конфликт. Това ще доведе до чувствително повишение на цените на петрола в много по-дългосрочен план. Отново се връща на преден план геополитическият фактор при цените на петрола", коментира Владимиров, пише Dnes.bg.

 

Той е категоричен, че не е в политически интерес нито на САЩ, нито на Иран да започват война, която да преначертае картата на Близкия изток. И двете страни нямат интерес от конфликт, смята Владимиров и припомни обаче, че в миналото емоцията и липсата на трезва оценка на последствията са водили до сериозни конфликти.

 

Повишението на цените на суровия петрол има негативен ефект върху световната икономика, подчерта Мартин Владимиров.

 

 

Коментари

Новини Варна