Започват проверки в кухните на детските градини и училищата у нас
Целта е да се гарантира качеството и безопасността на храните, които консумират децата
Публикувана: 19 Sep 2019 | 13:35

Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) стартира тематични проверки в кухненските блокове на детските ясли, градини и кухни, както и в обектите за хранене в училищата, пише Дарик. Проверките започват от 24 септември 2019 г., във връзка със старта на новата учебна година и ще се проведат на територията на цялата страна.

 

Целта е да се гарантира качеството и безопасността на храните, които консумират децата.
 

Инспекторите ще проверяват доставените и приготвените храни, плодове, зеленчуци и напитки, с цел уточняване на придружаващи документи, правилно етикетиране, качество и годност, правилно съхранение, както и спазване на сроковете на съхранение.
 

При установяване на несъответствие ще бъдат предприети действия, съгласно действащото законодателство. При необходимост и по преценка на проверяващите инспектори ще бъдат вземани проби за лабораторно изпитване, които да бъдат изпращани в лаборатории, съгласно съществуващото разпределение.
 

Масовите проверки ще продължат до 11 октомври 2019 г. включително. След това обектите ще бъдат проверявани на принципа на официалния контрол, който БАБХ регулярно извършва.

Коментари ( 0 )