IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Икономика
15:04 | 8 октомври 2019
Обновен: 22:39 | 24 март 2024

Експерт: Предлагането на жилища във Варна ще надвиши търсенето

500 000 кв. метра жилищни площи се очаква да бъдат завършени

По материала работи: Слав Велев
Експерт: Предлагането на жилища във Варна ще надвиши търсенето

Предлагането на жилища във Варна ще надвиши търсенето с вдигане на лихвените проценти по кредитите. Такава прогноза направи Валентин Градев - собственик на агенция за недвижими имоти, в студиото на предаването „Посоки“ с водещ Елена Кирова.

 

На пазара на имоти в морската столица все още превес има търсенето. През 2018 г. са дадени разрешителни за строеж за 500 000 кв. метра жилищна площ, които са в процес на завършване, а това допълнително обуславя интереса на купувачите, обясни експертът,  като изказа предположение, че тенденцията ще се обърне в близко бъдеще. Опасенията му са, че с края на ниските лихви по ипотечните кредити ще намалеят и купувачите.

 

Във Варна все пак няма да има свиване на жилищното строителство заради университетите, а покупките на имоти с инвестиционна цел ще се задържат, обобщи Градев.

 

Засилено строителство има в районите „Младост“, „Възраждане“ и „Кайсиева градина“, посочи експертът.

 

Градът държи второ място по цени на имотите след София, отбеляза още той, а ръстът от 5 % на годишна база е нормален  при съществуващите икономически условия.

 

Годината започна добре, като предпоставки за това са положителните макроикономически фактори, които обуславят един по-спокоен пазар - ръстът на работната заплата и намаляване процента на безработица. В сравнение с предходното тримесечие има незабележим ръст на цените на жилищата от половин процент, поясни Градев.

 

Според него във Варна няма оттегляне на руснаци от имотния пазар, както се случва по Южното Черноморие, където се разпродават недвижимости заради девалвацията на рублата, и все още много руски семейства си купуват домове тук заради хубавия климат.

 

ЕЛИСАВЕТА ИЛИЕВА

ЕЛЕНА КИРОВА

Целия разговор с експерта по недвижими имототи вижте тук.

 

Четете още:  

 

Коментари

Новини Варна