Тол таксите ще оскъпят храните и автобусните превози
Очакваното поскъпване при отделните продукти е различно в зависимост от тяхната цена
Публикувана: 1 Dec 2019 | 11:46

Тол таксите ще оскъпят хранителните продукти с до 2 ст., показва изследване на Световната банка, цитирано от пресцентъра на Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ), съобщава Investor.bg.Според анализа тол таксите ще имат минимално въздействие върху цените на основните хранителни стоки. Максималното поскъпване е до 2 ст. за кг или литър при брашното, хляба, прясното и киселото мляко и безалкохолните напитки. Световната банка е консултант на АПИ при въвеждане на новата система за електронно таксуване при използване на републиканските пътища.Целта на изследването, направено по искане на пътното ведомство, е да се вземе информирано решение при определяне на тарифите, така че едновременно да се постигне баланс между интересите на държавата и превозвачите, но и да се защитят потребителите, отбелязват от АПИ.

 

Експертите на Световната банка са направили изчисления за 19 групи стоки, които присъстват всеки ден на трапезата на българина. Сметките са на база тарифите, които вече са обявени за обществено обсъждане и предлагания обхват на платената пътна мрежа от 6050 км. За стоките са използвани осреднени цени на Националния статистически институт. Според изследването максималното увеличение в различните групи ще е от 0,05% при прясната и замразената риба до близо 4% при безалкохолните напитки. В абсолютно изражение това е най-много 2 ст. за килограм или литър.

 

Експертите отбелязват, че очакваното поскъпване при отделните продукти е различно в зависимост от тяхната цена, разстояние на превоз, тегло и обем. Колкото повече се преработва един продукт, толкова повече поскъпва, защото транспортните разходи се увеличават. Има значение също дали стоката е от внос или е местно производство.

 

Минимално е увеличението и на цената на хляба. При средната цена на килограм от 1,41 лв. и средна дължина на превоз от 347 км за транспортиране на този продукт, текущите средни разходи с винетка са 83,21 лв. за тон. При въвеждане на тол таксуване се очаква да нараснат на 92,31 лв. за тон, което е увеличение на транспортните разходи с 10,9%. При хляба делът на тези разходи е по-голям отколкото при ориза (7,8%), защото продуктът минава през повече етапи на преработка и в него са калкулирани транспортните разходи и за суровините. Но тъй като тол таксата се преразпределя върху целия товар в един камион, то увеличението в крайната цена на единица продукция би било най-много 1,67 %, или 0,023 лв./кг.

 

Автобусни превози

 

По искане на АПИ екипът на Световната банка анализира и отражението на тол таксите върху цените на автобусните билети. Той е на база предположението, че превозвачите ще прехвърлят изцяло върху цената на билетите разходите си за преминаване от винетка към тол такса. Проучването показва, че дори в този случай повишението би трябвало да е между 5 и 96 ст. Оценката показва, че при късите автобусни линии като Плевен-Ловеч или Пловдив-Пазарджик тол тарифите ще доведат до поскъпване на билетите между 5 и 15 стотинки.

 

Повече по темата четете на Investor.bg

 

Четете още: 

 

Коментари ( 0 )