IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Икономика
13:11 | 12 февруари 2020
Обновен: 06:54 | 28 март 2024

Топ икономист: 4 са основните ползи от въвеждане на еврото

Българинът се плаши от неизвестността заради недостатъчна финансова култура, смята проф. Стефан Вачков от ИУ - Варна

По материала работи: Ставри Таргов
Топ икономист: 4 са основните ползи от въвеждане на еврото

4 са основните ползи от замяната на лева с евро. Първата е, че банковата ни система, която преживя сериозни сътресения, ще е под контрола на Европейската централна банка(ЕЦБ).

 

Втората е, че ще отпаднат курсовите разлики и транзакциите ще могат да се правят директно. Третата е свързана с очакванията за сериозен интерес от чужди инвеститори, които виждат в Еврозоната общност със стабилна валута.

 

Четвъртата е, че ще отпадне необходимостта от валутен резерв, тъй като еврото ще играе тази роля.

 

Това съобщи в сутрешния блок на тв „Черно море“ с водещ Иван Барбов проф. Стефан Вачков, ръководител катедра „Финанси“ в Икономическия университет във Варна. Поводът бяха одобрените от парламента поправки в Закона за БНБ.

 

Промените дадоха зелена светлина за влизането на страната ни в европейския валутен механизъм. Става дума за „зона на свободно плаване“ от плюс минус 15%, в която централните банки, наблюдавайки пазарните курсове, ще търсят равновесната точка, на която ще се обективизира валутния курс на страната, кандидатка за Еврозоната, каза още проф. Вачков.

 

Според него политиците не са представили добре на широката общественост промените и това е предизвикало множество дискусии. Той призна обаче, че ако някой гуверньор от ЕЦБ каже, че фиксираният курс на лева към еврото е нисък или висок и трябва да се коригира, страната ни трябва до го промени.

 

В този смисъл не всичко, свързано с подмяната на лева с еврото, е черно или бяло. Неслучайно „зоната на свободно плаване“, коридорът или толерансът е плюс минус 15%, напомни топ икономистът.

 

Неговият коментар във връзка с анкета на тв „Черно море“ с варненци за въвеждане на еврото, в която запитаните проявяват повече въздържаност отколкото ентусиазъм, бе, че българинът се плаши от неизвестността заради недостатъчна финансова култура.  

 

Очакванията на проф. Вачков са, че само по себе си въвеждането на единната европейска валута у нас  си няма да доведе до повишаване на цените на стоките и услугите.

 

Поскъпване и сега има, но има и увеличение на заплатите. Вероятно ще има леко закръгляне на цените от производители и търговци. Никой не очаква обаче хлябът, който сега струва 1 лв., да се продава после за 1 евро, обобщи професорът.  
 

Ставри Таргов

 

Още по темата    "Щрихи от утрото" (12.02.2020) - Трябва ли да ни притеснява въвеждането на еврото?

 

Коментари

Новини Варна