От днес по-ниско ДДС за ресторанти, книги и бебешки стоки
За разлика от ресторантите от големите вериги прогнозират поевтиняване на клиентите
Публикувана: 1 Jul 2020 | 9:41

Намаляването на ДДС до 9%, което влиза в сила от днес, няма да доведе до намаляване на цените в ресторантите, прогнозират от НАП. Мярката е по-скоро антикризисна.

 

От големите вериги обаче съобщиха, че по-ниското ДДС върху бебешките храни и консумативи, както и при книгите ще доведе до поевтиняването им с близо 10%.

 

Според инструкциите на Националната агенция за приходите, които влизат в сила от утре, в ресторантите и заведенията, ДДС на храната на място ще е 9%, а ако ви я доставят в къщи - 20 на сто.

 

Филип Спасов е собственик на заведения във Варна и е представител на Асоциацията на ресторантьорите. Доволен е от намаляването на ДДС, но смята, че това няма да е голяма подкрепа за бранша, тъй като данъкът върху слабо алкохолните напитки - бира и вино, които са основен оборот в ресторантите, остава непроменен - 20%.
 

 

Филип Спасов, член на Българската асоциация на ресторантьорите: "Малко от колегите ще могат да се възползват, тъй като 40% от оборота на всички заведения се прави от слабоалкохолните напитки. Невключването на тях в тези 9% ефективността от този закон ще граничи с 0, съобщи той за БНТ.

 

Според ресторантьорите по-ниското ДДС в ресторантите ще доведе до допълнителни разходи за счетоводни програми, за допълнителни касови апарати. А това, че има и неясноти в Закона води и до грешки.

 

Ето давам ви пример - ядете пица, искате още една такава пица за вкъщи. Пицата, която изядете в ресторанта е на 9% ДДС , а тази която си отнасяте вкъщи е на 20%. Това води до неясноти при маркирането от страна сервитьора, както и от страна на на контролните органи... това води до грешки, сподели Спасов.

 

От ресторантьорския бранш засега не се ангажират, че по-ниския данък ще доведе до поевтиняване на храната в заведенията. Единственото сигурно е, че доставянето й в къщи ще е на по-високи цени.

 

Част от големите търговски вериги обаче са категорични, че от днес заради намалената ДДС ставка, цените на бебешките храни и консумативи, както и книгите ще бъдат с 10% по-ниски.

 

От Асоциацията на търговците на стоки за детето очакват намаления в детските стоки да направят постепенно и по-малките обекти.

 

Що се отнася до книгите - поевтиняването е по-възможно за новите заглавия. При старите хонорарите на авторите вече са договорени.

Коментари ( 0 )