IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Икономика
17:30 | 10 юли 2020
Обновен: 21:47 | 22 март 2024

Таксите за тротоарно право във Варна ще бъдат намалени с 40%

Таксиметровите превозвачи се освобождават от такси към общината за периода от 1 юни 2020 г. до 31 декември 2021 г.

По материала работи: Ставри Таргов
Таксите за тротоарно право във Варна ще бъдат намалени с 40%

Таксите за тротоарно право във Варна да бъде намалени с 40% за периода от 14 май до 31 декември 2020 г., решиха членовете на ПК „Финанси и бюджет“.

 

Според съветниците с тази мярка ще бъде оказана подкрепа на ресторантьорите във Варна, които са едни от най-засегнатите вследствие на пандемията от COVID-19. Облекчението би довело до намаляване на приходната част в бюджета на общината с около 470 000 лв., но е необходима мярка за подпомагане на бизнеса.

 

Членовете на комисията одобриха и предложението на председателя на Общинския съвет Тодор Балабанов таксиметровите превозвачи във Варна да бъдат освободени от плащане на такси към общината за периода от 1 юни 2020 г. до 31 декември 2021 г.

 

За този срок ще отпадне таксата от 45 лева, включваща издаване на разрешение за таксиметров превоз на пътници и два холограмни стикера. По предварителни изчисления в общинската хазна няма да влязат около 115 000 лева.

 

Община Варна да отпусне средства на три варненски училища, решиха още съветниците от ПК „Финанси и бюджет”. Над 132 хил. лева с ДДС ще получи НУ „Васил Левски“ в кв. „Аспарухово“, което беше затворено за принудителен ремонт.

 

Средствата са необходими за качествено приключване на ремонтните дейности и гарантиране на сигурни и безопасни условия за учениците и персонала на училището.

 

Други 127 хил. лева ще бъдат предоставени на Варненската търговска гимназия „Георги С. Раковски“. На 106-годишната сграда на училището бе направена мащабна реконструкция с финансиране по ОП „Региони в растеж“, но дейностите за ремонт на двора, оградата и игрищата не бяха включени в проекта.

 

Предвижда се основен ремонт и на спортните площадки на открито в I ЕГ, в която се обучават близо 1 200 ученици.

 

Средствата, необходими за проектиране, реконструкция и преустройство на съоръженията, са в размер на 324 хил. лева. От тях 170 хил. лева ще бъдат осигурени от икономията при преустройството на столовата на училището в зала за културни мероприятия, стана ясно на днешното заседание.

 

Съветниците одобриха и преструктуриране на бюджета на функция „Образование“ за осигуряване на допълнителни средства за основен ремонт и реконструкция на площадки за игра на открито в ДГ 47 „Люляче“ в кв. „Галата“ и ДГ 39 „Приказка“ в ж.к „Владислав Варненчик“. Общата сума за две детски градини е близо 44 000 лв.

 

Черно море

Коментари

Новини Варна