IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Икономика
09:26 | 14 юли 2020
Обновен: 19:14 | 23 април 2024

Варна с най-високи цени на старите жилища

Поскъпването е близо 10%

По материала работи: Ставри Таргов
Варна с най-високи цени на старите жилища

Варна е на трето място по покачване на цените на жилищните имоти. Ръстът е  7,2% в рамките на година.

 

В морската столица ситуацията обаче е различна и повишението на цените на старите апартаменти и къщи е значително по-голямо отколкото на новите.

 

Цените на съществуващите жилища за година са нараснали с 9,8%, което поставя Варна на първо място в този сегмент от пазара. При новите жилища повишението на цените в морската столица е 2,7%, съобщава Труд.

 

Пазарът на имоти във Варна отчете най-доброто първо тримесечие от кризата през 2008 г. насам.

 

Първите три месеца на 2020 г. са били силни и за други области по морето като Балчик, Несебър и Поморие също отчитат ръст на сделките спрямо същия период на миналата година.
 

 

Във Варна тримесечието е било много силно по отношение на покупката на имоти, като реализираните сделки са нараснали с 5,6% на годишна база и са достигнали 2555 броя, показват данни на Агенцията по вписванията.

 

Това е най-големият брой сделки за първото тримесечие от 2008 г. насам, когато са регистрирани 3305 продажби. В морската столица е отчетено повишение и на броя на вписаните ипотеки с 5% на годишна база до 911.

 

Новите жилища в страната поскъпнаха много бързо. Като най-голям ръст на цените има в столицата.

 

През четвъртото тримесечие на миналата година цените на новите апартаменти и къщи в София са с 16,5% по-високи от същия период на предходната година, показват данните на Националния статистически институт.

 

Така столицата отново се изкачи на първо място и изпревари Пловдив, който две поредни тримесечия преди това оглавяваше класацията на големите градове с най-бързо поскъпване на новите жилища.

 

До голяма степен средните цени при новото строителство зависят от това какви жилища излизат на пазара. Ако през даден период бъдат завършени и продадени повече луксозни жилища в престижни квартали, това води до покачване на средните цени в града.

 

Наред с това обаче много хора държат да си купят дом в нова сграда, което дърпа нагоре цените именно на тези имоти. В резултат новите жилища в София са поскъпнали с 5,4% само в рамките на едно тримесечие.

 

Коментари

Новини Варна