IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Икономика
09:38 | 7 август 2020
Обновен: 18:40 | 23 април 2024

Решихме: С бъклица и… бахур – връщаме чуждия турист!

Освен с морска храна (риба плакия, миди) гостите на Варна могат да дегустират и оригинални ястия от месо и зеленчуци

По материала работи: Ставри Таргов
Риба плакия

В Пловдив започна реализацията на уникален проект за разработването на българско „Национално меню“ със селекция от традиционни ястия и напитки. Това стана ясно по време на срещата между кмета на града Здравко Димитров и вицепремиера и министър на туризма Марияна Николова с ректора на Университета по хранителни технологии (УХТ) проф. д-р Пламен Моллов.

 

Целта е българското меню да се превърне в разпознаваем бранд. Проект „Национално меню“ е съвместна инициатива на Министерството на туризма и УХТ.

 

„Работим изключително добре с професор Моллов и смятам, че като специализиран университет УХТ най-добре ще се справи с този проект“, заяви по време на срещата кметът Здравко Димитров. Университетът е единственият с подобен профил на Балканите, който подготвя висши кадри за туризма. В него се обучават 660 студенти от цялата страна.

 

„Голяма част от туристите, които посещават страната, желаят да се запознаят с националните особености в храненето, а също и да опитат регионалната българска кухня“, заяви проф. Моллов. По думите му нараства интересът към специализираните ресторанти предлагащи национална кухня.

 

Според него създаването на кулинарна карта като част от туристическата инфраструктура на България ще допринесе за повишаване на атрактивността и конкурентоспособността на българския туристически продукт.

 

По проекта са определени 9 туристически района с центрове Пловдив, София, Русе, Велико Търново, Казанлък, Благоевград, Смолян, Бургас и Варна. В него всеки един от тях ще бъде представен със своите типични храни и напитки, което ще подчертае уникалността на районите

 

За любители на дреболии в Пловдив все още се предлага бумбар (бахур, кървавица), мнозина от по-възрастните със сигурно помнят и кръчмата „Бумбарника“, която навремето е привличала стотици туристи.

 

В Долината на розите пък може да опитат джуркан боб, яйца по панагюрски и сладко от маслодайна роза. Едва ли има нашенец или чужденец, който да не е опитвал родопската кухня и да не се е върнал да повтори или потрети - тя е представена от пататника, родопския клин и качамака.

 

Специфични за русенския край са баницата „Макарина“, раките (пълнени чушки) и еченицата (сос за риба) - основна съставка за него е мъжката шепа орехи.

 

В района на старата столица на страната - Велико Търново, пък могат да се похвалят със своите горнооряховски суджук, пастърма и еленски бут.

 

Освен с морска храна (риба плакия, миди) гостите на Варна могат да дегустират и оригинални ястия от месо и зеленчуци като кюфтета от гъби, пълнени тиквички и говеждо със сини сливи.

 

За района на Южното Черноморие пък са характерни черноморският калкан, пържената цаца и сладкото от зелени смокини.

 

Ако пък на чуждестранните гости на страната им се хапва нещо сладко – могат да се отправят към Благоевград, за да опитат пастата Бачиново, кръстена на едноименния парк в града.

 

Световната практика показва, че включването на храни и напитки в различни културни събития е предпоставка за привличането на 35% повече туристи. Това сочи проучване на УХТ, съобщава "Монитор".

Коментари

Новини Варна