Между Аксаково и Варна се оформя най-голямата зона за бизнес в България
Повече от 10 000 декара с първокласна инфраструктура са налични за високотехнологични предприятия
Публикувана: 15 Aug 2020 | 9:11

В рай за високотехнологични производства и логистични бази са на път да се превърнат повече от 10 000 декара, заключени между летищен комплекс Варна, градовете Аксаково и Игнатиево и село Слънчево, оформящи се като най-голямата зона за бизнес в България.

 

Територията е заложена като такава в Общия устройствен план на община Аксаково, в момента се очаква решение на Експертния национален съвет към МРРБ, коментира кметът на община Аксаково инж. Атанас Стоилов.

 

Територията отговаря на най-високите стандарти за бизнес с близостта си до магистрала “Хемус”, със съществуващия пътен възел до село Слънчево и започналата процедура по изграждане на втория пътен възел - до град Игнатиево, стария път Варна-София, пристанищните комплекси - Варна Запад и Варна Изток, както и Фериботния комплекс в Белослав.

 

Равнинният терен е благодатен за промишлено застрояване, през територията му преминават магистралните водопроводи Девня-Варна, Китка-Варна, както и високоволтов далекопровод и захранващ газопровод, обясняват експертите.

 

Очаква се приемането на измененията в Закона за индустриалните зони, които да регламентират отношенията за инвестициите.

 

Атанас Стоилов

 

Най-голямата индустриална зона в страната ще има за цел на концентрира високотехнологични производства с висококвалифицирана работна ръка, която 6-те университета във Варна ще обучават, коментира кметът Стоилов.
 
 
В момента експерти нанасят последни технически детайли по проекта за пътния възел, който ще осигури достъпа от автомагистрала “Хемус” до град Игнатиево и бизнес зоните пд града.

 

Веднага след тяхното одобрение те влизат за съгласуване в Технико-икономическия експертен съвет към АПИ, която ще реализира процедурата по избор на изпълнител на пътното съоръжение. Това съобщи кметът на община Аксаково инж. Атанас Стоилов, чийто екип е инициатор на изграждането на пътния възел, за да бъде осигурен бърз и директен достъп до терените за инвестиции в района, заключен между летищен комплекс Варна и градовете Аксаково и Игнатиево.

 

Черно море
 

 

Коментари ( 0 )