IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Икономика
08:33 | 26 септември 2020
Обновен: 09:43 | 27 март 2024

Засякоха 8 души да работят на черно във Варна

Новата измама: Назначават те на половин ден, работиш - 8 часа

По материала работи: Ставри Таргов
Засякоха 8 души да работят на черно във Варна

Дирекция „Инспекция по труда“ със седалище Варна се включи на 21 септември 2020 г. в екшън ден, при който наличният състав на Агенцията проверява в цялата страна работодатели, при които през последните три години са установявани случаи на работа без трудов договор повече от веднъж.

 

С масираните проверки стартира за България Седмицата на действието, която се провежда в рамките на Европейската кампания за деклариран труд.

 

На територията на област Варна бяха проверени 23 работодатели, за 15 от които има данни, че са допускали работа без трудов договор повече от веднъж в последните три години.

 

По първоначални данни са заварени да полагат труд 8 души без трудов договор при 5 от проверените работодатели.

 

Наблюденията върху контролната дейност на дирекцията показва, че контролът оказва дисциплиниращ ефект върху работодателите, тъй като рядко се установяват нови случаи на работа без трудов договор в предприятия, в които са установявани такива.

 

Забелязва се обаче използването на други форми на недеклариран труд, като работа на пълен работен ден при договор на непълен, получаване на част от възнагражденията нерегламентирано и др., които са трудно доказуеми, особено без съдействието на работещите.

 

Следва да се има предвид, че като работят недекларирано, работниците и служителите губят и трудови, и осигурителни права. Те се лишават от обезщетения или получават такива в по-малък размер при оставане без работа, при болест, бременност и раждане, при пенсиониране.

 

Европейската кампания за деклариран труд се организира от Европейската комисия чрез Европейската платформа за справяне с недекларирания труд. Организацията у нас е възложена на Инспекцията по труда с активното партньорство на МТСП, МОН, НАП, НОИ, АЗ и всички национално представителни организации на работниците и служителите и на работодателите.

 

Целта е бъдещи и настоящи работещи, както и работодатели, да бъдат информирани, основно чрез социалните мрежи, за правата, които им дава декларираният труд.

 

Инспекцията по труда организира и онлайн срещи с ученици, за да обясни правата им при започване на работа, както и какви ползи им носи декларираният труд. В информационната кампания сред учениците на територията на област Варна се включиха 2 училища.

 

При желание експерти на Дирекция „Инспекция по труда “със седалище Варна са готови да информират учениците и на други училища.

 

Информация за кампанията, както и за правата на работещи и работодатели, се публикува в специално създадената Фейсбук страница „Всички права запазени“ https://www.facebook.com/BG4FairWork Във YouTube канала https://www.youtube.com/channel/UCkf_wf_5aQPuZgJBGJVBJFQ?disable_polymer=true&fbclid=IwAR1GZsujcszpPMYYbcWiNPmNUPSkvYsa_hwmEatZ4F791bOVwyC-1drKsbY са качени видеа с информация за ползите от декларирания труд.

 

Възпитаването на култура на превенция чрез информиране и консултиране на бъдещи и настоящи работещи и на работодатели е основна част от дейността на Инспекцията по труда. По проект „Оптимизация и иновации в ИА ГИТ“ са разработени въпросници за самоконтрол, които ще позволят на работодателите да се самооценят доколко правилно прилагат трудовото законодателство и да отстранят несъответствията до извършването на проверка от контролните органи на Инспекцията по труда.

 

Част от въпросниците са свързани и с прилагането на разпоредбите, които регулират възникването, осъществяването, изменението и прекратяването на трудовите правоотношения.

 

Предстои стартирането на пилотно прилагане на новата форма на контрол.

 

Черно море

 

Коментари

Новини Варна