Варна приема Световна купа по спортна гимнастика догодина
Турнирът е от 5 до 10 май в зала “Конгресна”
Публикувана: 19 Nov 2014 | 14:46 От: Борис Проданов

В календара на FIG (Международната федерация) е заложено от 5 до 10 май догодина зала “Конгресна” в Двореца на културата и спорта във Варна да приеме Световните купи по спортна гимнастика и акробатика. Турнирите са за мъже и жени и за тях вече се приемат заявки. Отделно от шефа на варненския клуб “Черноморски юнак” Тодор Тодоров разбрахме, че всички такси за домакинството ни са платени и се очаква само успешно завършване на ремонта на зала “Конгресна”.


Надпреварата за Световната купа ще е с името “Варна” и се явява първоприемник на легендарното състезание “Златни пясъци”. Преди 3 и повече десетилетия то беше сред най-силните на Европа и е признато за най-стария турнир по спортна гимнастика на Стария континент. Проявата възкръсна през 2001 г. (пак благодарение на почетния гражданин на Варна Тодор Тодоров) след 5-годишно отсъствие, но пак спря да се провежда поради липса на достатъчно средства.


В нея в по-ново време са участвали освен легендата Йордан Йовчев и Красимир Дунев - президент на БФ по спортна гимнастика. Сега турнирът ще се казва “Варна” и е за Купата на кмета на града.


Предвидено е след Световната купа в зала “Конгресна” да се проведе и “Купа България” по спортна гимнастика. Датите за това състезание са 11 – 13 май, а домакин си остава Дворецът на културата и спорта.

Коментари ( 0 )