50 км/ч е максималната скорост засега по бул. „В.Левски“ във Варна
Експертна група решава дали тя да се повиши на 80 км/ч
Публикувана: 15 May 2019 | 15:57
Снимки Пламен Гутинов.

Колко е разрешената максимална скорост за движение по новия бул. „Васил Левски“? Този въпрос си задават варненци в социалните мрежи след пускането на мегабулеварда.

 

Потърсихме отговор от пресслужбата на ОД на МВР във Варна. Оттам обясниха, че собственикът на пътното съоръжение има право да определя минималната и максимално допустимата скорост за движение. Тъй като това до момента не е направено, действат изискванията на Закона за движение по пътищата. Според тях максимално допустимата скорост в градски условия е 50 км/ч.

 

Потърсихме отговор на въпроса и от пресцентъра на община Варна. Оттам обясниха, че проблемът се дискутира в рамките на работна група от експерти и, когато има решение, то ще бъде оповестено публично.   

 

Коментарите в социалните мрежи са, че няма логика да се прави модерен трилентов път с пасарелки за избягване на конфликти с пешеходци, и скоростта по него да бъде ограничена. Още повече, че в генералния план за организация на движението в общината е заложено максимално допустимата скорост по новото трасе на бул. „Васил Левски“ да бъде 80 км/ч.

 

Какво обаче ще е решението на експертите и какви ще са мотивите за него, ще разберем съвсем скоро.

 

Новият бул. „В.Левски“ е най-големият инфраструктурен проект на града, който свързва директно пътуващите по АМ „Хемус“ с курортните комплекси край града. Предимствата за шофьорите, за облекчаване на трафика в града и за опазването на околната среда наистина са големи.

 

Ставри Таргов

 

 

 

Коментари ( 0 )