IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Избрано
08:20 | 16 май 2019
Обновен: 13:26 | 15 април 2024

Демографската катастрофа у нас е факт от две десетилетия

Твърденията, че демографската криза у нас се влошава не са съвсем точни, коментира проф. Петър Иванов, заместник-председател на Центъра за демографска политика

По материала работи: Пламен Янков
Демографската катастрофа у нас е факт от две десетилетия

Твърденията, че демографската криза у нас се влошава не са съвсем точни. България е в демографска катастрофа от поне две десетилетия. Това каза проф. Петър Иванов, заместник-председател на Центъра за демографска политика, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.
 
 
"Около 238 души у нас умират всеки ден. Нещата са много драматични и от гледна точка на здравеопазването".
 
 
Иванов коментира негативните тенденции, касаещи демографията, в световен мащаб, включително и в най-развитите икономики.
 
 
"Неправилно е да се сравняваме с държавите с негативни данни... В Русия например вече нямат отрицателен естествен прираст... Трябва да насочим вниманието си към страни именно като нея, Унгария, Полша".
 
 
Според госта правителството трябва да има конкретна стратегия за увеличаване на раждаемостта, като това е една от основните крачки към решаването на проблема. 

 
Четете още:  С 3,4% е нараснала българската икономика за първото тримесечие на 2019 г.

 

Коментари

Новини Варна