IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Избрано
14:49 | 22 май 2019
Обновен: 17:42 | 21 март 2024

110 блока се включват в шествието на 24 май във Варна

Програмата ще започне в 9,20 ч. с благодарствен молебен в Катедралния храм „ Успение Богородично“

По материала работи: Пламен Янков
110 блока се включват в шествието на 24 май във Варна

Снимка ПЛАМЕН ГУТИНОВ, архив

 

 

110 блока с представители на детски градини, училища, университети, на образователни, културни, спортни и социални институции ще се включат в традиционното празнично шествие във Варна по случай 24 май – Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост.Организатор на събитията са дирекциите "Образованите", "Култура и духовно развитие" и спорт" към Община Варна.

 

Денят ще започне в 9,20 ч. с благодарствен молебен в Катедралния храм „ Успение Богородично“. Точно в 10 ч. на пл. „Св. Св. Кирил и Методий“ ще бъде издигнат българският флаг, след което ще бъде изпълнена фолклорна композиция, с участието на състави от основни и висши училища.

 

Под звуците на химна „Върви, народе възродени“, ще тръгне празничното шествие, което традиционно се повежда от ученици и учители от ОУ "Св. Св. Кирил и Методий". Следват училищата – носители на „Награда Варна“ за 2019 г. и честващите юбилеи - Националното училище по изкуствата „Добри Христов“,  /75 години/, ОУ „Захари Стоянов“ /50 години / и Гимназия с преподаване на чужди езици „Йоан Екзарх“ / 25 години/. Във връзка с титлата „Варна - Европейски град на спорта – 2019“ тази година е сформиран и блок на спортните клубове.

 

Предвидени са промени в организацията на шествието – за първи път то ще се движи в две успоредни колони в отделните платна на бул. „Мария Луиза“ до кръстовището с бул. „Сливница“. След това част от блоковете ще продължат по бул. „Осми Приморски полк“, а друга - по бул. „Сливница“. В 11 ч. пред входа на Морската градина ще започне концерт под мотото „Да поиграем на празника” на фолклорен ансамбъл „Варна“.

 

Черно море

 

Четете още

Варна посреща 24 май с шествие, регата и забавления

Коментари

Новини Варна