Летният сезон бил успешен, спадът на туристите бил с 1%
От януари до август страната ни е посетена от над 6.8 млн. чужденци
Публикувана: 10 Oct 2019 | 10:41

Министърът на туризма Николина Ангелкова отчете добър летен сезон, въпреки че стартът му беше труден.

 

"За месеците юни‚ юли и август имаме над 4.437 млн. чуждестранни туристи и спад от 1%. Фактите и цифрите показват, че ние си вършим работата", коментира тя пред Нова тв, цитирана от dnes.bg.


По думите й откакто Министерството на туризма е създадено като самостоятелна администрация, ръстът на чуждите туристи е от 31%, а на 24% на приходите.


"Независимо от мрачните прогнози, които юни месец бяха умишлено очертани, към момента за първите месеци от януари до август имаме над 6.8 млн. чуждестранни туристи, което е минимален спад от 0.6% спрямо рекордната 2018 г., когато имахме над 9.2 млн. чуждестранни туристи", посочи още тя.

 

Според нея има още какво да се желае и министерството работи в посока постигане на основната си цел - превръщането на България в целогодишна туристическа дестинация и максимално използване на капацитета по отношение на летни, зимния и културно-историческия туризъм.

 

"Томас Кук" и "Астрал Холидейз" имат договор помежду си за официално представителство, а "Астрал Холидейз" са регистрирани по българското законодателство. Независимо дали един туроператор е чуждестранен или български, всеки един оператор има застраховка "Отговорност на туроператора", която покрива само и единствено щетите за туристите", посочи тя.

 

 По думите й няма застраховки, които да покриват рисковете нито по отношение на доставчиците на услугата към туроператора, нито към чуждестранния такъв.

 

"Няма такова изискване в нито едно законодателство. Независимо дали "Томас Кук" би била регистрирана по българското законодателство или не, рискът за хотелиерите е един и същ", коментира Ангелкова.


Тя подчерта, че заради "Томас Кук" е започнал дебат за законови промени – или да се увеличи задължителният минимален праг на застраховката "Отговорност на туроператора", или да се взема процент на оборота като предпазен механизъм.

 

"Само 18 туроператори в България имат лимит на покритие на този вид застраховка от 1,4 млн. лева", добави министърът на туризма.

Коментари ( 0 )