Каква зима да очакваме във Варна?
Ще познаят ли климатолозите и синоптиците? Докосна ли ни глобалното затопляне?
Публикувана: 8 Nov 2019 | 12:00

След последните неочаквано топли ноемврийски дни започваме да се питаме: Каква зима ни очаква? За целия месец ноември, та чак до 4-ти декември, руският сайт "Гисметео" предвижда за Варна сравнително сухо (като изключим дните между 19-ти до 23-ти ноември) и топло за сезона време.  

 

Според прогнози на американски климатолози времето за декември, януари и февруари също е ясно. Над цяла Европа ще е много по-топло. В България температурите ще бъдат половин или един градус над нормата за това тримесечие. Според изказване в началото на октомври на климатологът Георги Рачев в ефира на една от националните телевизии - зимата в Европа ще е топла, а за България - нормална. Нормална е твърде относително понятие, предвид прогнозите, които дават експертите през последните години.

 

Преди повече от пет години климатолозите алармираха, че средногодишните температури у нас може да се повишат с до 7 градуса. 

 

Според изследване на Висшето техническо училище в Цюрих, резултатите от което бяха публикувани през юни 2019 г. в изданието Plos One, в европейските градове температурата през лятото ще бъде по-висока с 3,5 градуса, а през зимата – с над 4,5 градуса. За лятото у нас учените познаха.

 

За България тeмпeрaтури, които са прoгнoзирaни кaтo cтoйнocти зa 2027 г., прeз лятoтo нa 2019 г.,станаха фaкт. Тoвa беше eдин oт извoдитe, нaпрaвeн от първoтo cиcтeмaтизирaнo прoучвaнe зa чacт oт тeритoриятa нa cтрaнaтa във връзкa c прoмeнитe в климaтa. Изcлeдвaнeто бе финaнcирaнo oт Нaциoнaлния дoвeритeлeн eкoфoнд и в него взеха участие климaтoлoзи, eкoлoзи и лecoвъди.

 

Според експертите по принцип България е територия с умерена уязвимост към климатичните промени. Средногодишните температури в страната в последните две десетилетия са повишени с 1,3°C спрямо 1968 г., а температурата в българските градове се е повишила с 1,2 – 2,5°C в последните 20 години.

 

В резултат на промените се увеличават периодите на засушаване. Валежите като годишно количество намаляват, но са по-интензивни – изсипват се големи количества за кратко време, което е предпоставка за наводнения.

 

 

Коментари ( 0 )