IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Избрано
07:00 | 15 ноември 2019
Обновен: 11:34 | 20 април 2024

От 15 ноември започват Коледните пости

Вярващите християни постят, за да се подготвят да посрещнат материализираното Божие слово - сина Исус Христос

По материала работи: Пламен Янков
От 15 ноември започват Коледните пости

Веднага след деня на апостол Филип – 14 ноември от 15 ноември започват Коледните пости, предхождащи празника Рождество Христово. Постът е установен сравнително късно, в чест на Раждането на Спасителя, за да се очистят християните чрез покаяние, молитва и пост и с чисто сърце, душа и тяло благоговейно да посрещнат явилия се в света Син Божий.

 

Преди Коледа вярващите християни постят, за да се подготвят да посрещнат материализираното Божие слово - сина Исус Христос. Коледният пост не е така строг като Великия пост и се разрешава да се яде и риба, припомня БГНЕС.

 

До 22 ноември вярващите трябва да ядат само растителна храна с олио, а от 23 ноември до 19 декември е позволена и риба, без в сряда и в петък. От 20 до 24 декември отново се консумира само растителна храна с олио, а на 25 декември, когато се празнува Рождество Христово, вече е позволено и блажно.

 

Коментари

Новини Варна