IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Общество
14:25 | 21 ноември 2019
Обновен: 02:07 | 24 април 2024

Над 60 фирми участват в туристическото изложение “Дестинация Варна” 2019

Изкуствен интелект, вход с пръстов отпечатък в хотели и справяне с легионела са част от иновациите, които се представят три дни

По материала работи: Слав Велев
снимки: Пламен Гутинов

Хотелиери, ресторантьори, туроператори и всички, работещи в сферата на туризма се събират на Третото издание на изложението Туризъм Експо "Дестинация Варна“ в Двореца на културата и спорта. Силен интерес и надградени критерии се забелязват на тазгодишното издание, което ще продължи до 23-и ноември, споделиха организаторите. Докато на първото изложение е имало едва 30 участници и все още са се напипвали верните посоки, днес се включват над 60 български и международни браншови организации, транспортни компании, хотели и хотелски вериги, фирми за хотелско и спа оборудване, висши и средни училища в областта на туризма, предлагащи иновативни услуги. През трите дни са предвидени конференция, по време на която ще се коментират актуални теми в областта на туризма. Събитието беше открито от областния управител Стоян Пасев, който пожела успех на участниците.

 

Днес е лекцията, организирана от летище Варна, на която бяха изнесени данни за изминалия туристически пътнико-поток, както и бяха анонсирани новите дестинации. Утре е презентацията на Booking, които ще представят новата ST-система, а в третия ден от изложението немска компания ще представи подробности за легионела.

 

"Доста международни фирми има тази година, много бързо става популярно това събитие и Варна се превръща не само в морска, но и в туристическа столица. Ще си говорим много за всякакви дигитални въведения, които навлизат в туризма. Много от фирмите са специално подбрани основно, за да предложат нещо различно. Ние не искаме да е просто една обикновена туристическа борса, а наистина да бъдат експертни фирми, които наистина предлагат уникални продукти", каза председателят на Асоциацията на ресторантьорите и хотелиерите във Варна Павлин Косев.

 

В изложението участват и  две фирми, които предлагат наемане на кадри от чужбина. Има гости-компании, които представят изкуствен интелект, заместващ човешки дейности в туризма. Бизнесът и гостите на форума ще могат да се запознаят с първата фирма в България, която предлага отключване на вратите с пръстов отпечатък. „Устройство, свалящо пръстовия отпечатък под формата на код ще дава достъп до стаята само на съответния клиент“, каза маркетинг-мениджърът на фирмата, разработила устройството Мартин Йоновски. В момента у нас само един хотел работи с тази иновация. Той се намира в курорта "Златни пясъци", има още 3 хотела в Испания, които са се доверили на българската фирма. Няколко хотела в региона представят на посетителите възможност целогодишно да се ползват услугите им от семействата, живеещи във Варна.

 

Организатори на туристическото експо са агенцията за маркетингови комуникации ProVox и Варненската асоциация на ресторантьорите и хотелиерите, със съдействието на Община Варна и участието на Министерството на туризма.  Всеки посетител може да се включи в томбола с награди, които ще бъдат изтеглени в 13.00 ч. на 23 ноември. Големите награди са 5 дневна ски ваканция, звездна Нова година в 5 звезден хотелски комплекс, както и LED телевизор и вечеря за двама.

Ели Маринова

Снимки Пламен Гутинов

 

Осветиха новата сграда на детска градина „Иглика“ във Варна

Коментари

Новини Варна