IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Избрано
12:17 | 13 февруари 2020
Обновен: 06:41 | 18 април 2024

Наградиха пожарникарите, спасили хора от взривения блок във "Владиславово" (СНИМКИ)

По материала работи: Слав Велев
Наградиха пожарникарите, спасили хора от взривения блок във "Владиславово" (СНИМКИ)

 

 

Наградиха огнеборците, които  участваха в операцията по гасенето на пожара във взривения блок във „Владиславово“ и които спасиха 18 души.  6 екипа, или общо 24 огнеборци, с риск за живота си изпълниха професионалните си задължения и потушиха своевременно пламъците и евакуираха жителите на злополучния жилищен блок преди месец.

 

"Министърът на вътрешните работи, ръководството на МВР оцени труда ви при операцията по ликвидиране на пожар в бл. 302 в жк "Владиславово" , а сега използваме случая официално да обявим наградите от ръководството на министерството", каза комисар Тихомир Тотев, директор на РД "Пожарна безопасност и защита на населението". 

 

„Днес отчитаме героизма, който извършват всички наши пожарникари, изпълнявайки всекидневно своите задължения да оказват помощ на хората, които имат нужда. Това е ден, в който трябва да се гордеем,  че сме пожарникари и сме избрали тази професия, която колкото е трудна,  толкова е и благородна. И наистина, за нас е огромна чест, когато виждаме, че това, което вършим, не остава незабелязано от обществеността и от нашето ръководство“, отбеляза директорът на дирекция „Оперативни дейности” при ГДПБЗН-МВР – старши комисар Красимир Шотаров. „За мен е чест да ръководя и да служа с хора като вас, които показват героизъм в такива дни“, каза още той и им пожела винаги да се връщат от произшествия в пълни екипи.

 

 Пожарникарите получиха писмени  похвали от Министерството на вътрешните работи за професионално изпълнените задачи, а с най-високото отличие - Почетен знак – ІІІ степен, от МВР, бе удостоен старши инспектор Петър Дамянов.

 

Наградата е обща, благодаря на всички, които участваха в гасенето, каза старши инспектор Петър Дамянов. Той отправи пожелания към колегите си да останат винаги такива професионалисти и да бъдат здрави.

 

В такива ситуации най-важното е да не губиш самообладание, а да действаш професионално, убеден е пожарникарят.  В натрупания си 20-годишен стаж в системата той сподели, че се е сблъсквал многократно с тежки случаи със спасяване на човешки животи, а това за тях е почти всекидневие. Утежняващ фактор обаче  при тази спасителна операция били огромните пламъци от разлятото гориво. Въпреки необичайната ситуация, ние се справихме благодарение, на първо място, на нашия късмет, а след това и на нашия професионализъм, каза инспектор Дамянов.

 

Ситуацията наистина беше тежка, признаха и колегите му Диан Любчев и Илиян Шишманов, част от екипите, отговарящи за евакуацията на обитателите на блока по време на огнения ад.

 

При нас всичко е отработено и тренирано, всички работим в добра координация и следваме организацията, категорични бяха те.

 

Реагирахме максимално бързо, защото имаше много хора, чиито животи бяха в опасност. Имаше трудно подвижни и възрастни, а някои спяха, спомня си Любчев.

 

Не се определят като герои, защото това е част от работата им и призванието, което са получили.

 

Всичко се превръща в рутина, това е професията ни. Със спорт и други разнообразни дейности се дистанцираме от случилото се през деня, защото определено трябва да имаш здрава психика, за да понесеш тежките съдби на хората, каза още Шишманов.

 

На официалната церемония по награждаването поздрави и благодарности към пожарникарите отправи и зам.-кметът на Варна Пейчо Пейчев.

 

„Много ми е приятно от името на община Варна и кмета Иван Портних да ви поздравя за този подвиг в мирно време. С вашия труд, с риск за здравето и живота си  вие направихте невъзможното и спасихте 18 души в тази трагична утрин.  Имаше служители, които не можеха да дишат, но продължаваха да работят и да влизат в пламъците, за да спасят хората.  Това е геройска постъпка  и искам да ви благодаря от името на община Варна. Благодаря и за добрата организация“, каза Пейчев.

 

 

Снимки: ПЛАМЕН ГУТИНОВ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Коментари

Новини Варна