Слагат сто термокамери на всички ГКПП-та в страната
Те ще бъдат доставени до края на седмицата
Публикувана: 25 Feb 2020 | 17:55

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

 

 

Сто термокамери ще бъдат разположени на всички гранични пунктове в страната. Към момента няма данни за заразени с коронавирус, обяви началникът на Военномедицинска академия ген. Венцислав Мутафчийски, цитиран от БТА и dnes.bg.

 

Камерите се очакват в края на седмицата, уточни той.


Изработени са брошури за чужденци, влизащи в страната за мерки против разпространението на инфекцията, както и към кого да се обърнат за помощ, добави той.


По думите му чуждите граждани, както и тези, които нямат личен лекар, могат да потърсят помощ в регионалната здравна инспекция. Телефонът, открит в Министерството на здравеопазването за въпроси, свързани с коронавируса, ще работи денонощно.

 

През последното денонощие 35 хиляди души са преминали през граничните пунктове на странати ни, 12 500 са автомобилите, преминали през сухоземните граници. Всички летища се контролират с термокамери, увери ген. Мутафчийски. Той отново обясни, че изследване при липса на симптоми не е необходимо и то би дало фалшив резултат.

 

Той отправи апел към пристигащите в страната да не отказват медицинско наблюдение или оставането под карантина. Ако някой откаже, ще бъде конвоиран до лечебно заведение, увери ген. Мутафчийски.

 

В болница "Пирогов" също има резервни легла, ако се наложи хоспитализиране на пациенти.

 

Обществените прояви към момента не са забранени, силно непрепоръчителни са пътуванията към места с данни за разпространението на коронавирус, каза още той.

 

За националния празник 3 март обаче са отменени военните мероприятия на закрито.

Коментари ( 0 )