Борисов: Държавата ще дотира разпространението на вестници
Премиерът обеща: Ще осигурим на всички печатни издания равнопоставеност!
Публикувана: 27 Feb 2020 | 13:07

Държавата ще дотира издаването на вестници през разпространението им. Това обяви в началото на заседанието на правителството премиерът Бойко Борисов.

 

"Всяко едно печатно издание ще може да стига до сергията без посредник, въпреки че това ще ни струва дотация. Но ще осигурим на всички печатни издания равнопоставеност!", каза премиерът.


От 1 март разпространението на вестници се поема от пощите като ще бъде намалена отстъпката, която издателите дават на разпространителите, а бюджетът ще покрива загубата на пощите от тази дейност, докладва решението на кабинета транспортният министър Росен Желязков.


По думите му в рамките на няколко месеца размерът на дефицита ще бъде анализиран, като разликата между приходи и разходи ще бъде поета от държавния бюджет по Закона за публичните предприятия като услуга от общ икономически интерес. Една от причините това да бъде възможно е, че "Български пощи" ЕАД са 100% собственост на държавата.


Предвижда се размерът на отстъпката, която се предоставя от издател към разпространител, да бъде намален.

 

"Аз мисля, че това ще бъде оценено. Като се направи анализът в реална пазарна конюнктура, тези разговори ще продължат и държавата ще поеме ангажимент да насърчава отпечатването на издания и разпространението за максимално достигане до читателите", отбеляза Росен Желязков.


Издателите са изразили притеснения, че досегашните атрактивни като локация места за продажба на вестници и списания, каквито бяха будките на Лафка, вече са затворили. Според тях за разпространението на печатните издания трябва да се открият подобни магазини, на популярни за потенциалните читатели и купувачи места.


"Предлагаме на кметовете на общини да взаимодействат с "Български пощи" и да се определят места на територията на общините и градовете. Предлагаме и ще определим в синергия между пощите и общините допълнително места, за да компенсираме липсата на Лафка", уточни министърът.


До половин година Росен Желязков ще внесе нов доклад, с който да бъде определен размерът на компенсацията.

 

Коментари ( 0 )