IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Избрано
12:00 | 11 март 2020
Обновен: 05:20 | 19 април 2024

Наистина ли дезинфекцират автобусите във Варна? (СНИМКИ+ВИДЕО)

Вижте какво се случва?

По материала работи: Слав Велев
Наистина ли дезинфекцират автобусите във Варна? (СНИМКИ+ВИДЕО)

Автобусите и тролеите на градския транспорт във Варна се дезинфекцират на всеки 2 часа като превантивна мярка срещу разпространението на  COVID-19. Това разкри пред Медийна група „Черно море“  Юлиян Георгиев – началник на ремонтното звено в „Градски транспорт“ ЕАД.  Това е вътрешна акция, която започнахме паралелно с  основното почистване всяка вечер. Наши служители през деня чистят перилата, ръкохватките и седалките в салоните на превозните средства по време на  престоите им на трите обръщача, обясни Георгиев.

 

Основното почистване и пълна дезинфекция на всички  автобуси и тролеи се извършва след 11 часа всяка вечер, когато возилата от обществения транспорт се връщат в гаража. Общо се обработват 190 машини, а за пълното хигиенизиране на автопарка са необходими 3-4 часа, каза още Георгиев.  По улиците на ден извеждаме по 150 превозни средства, а до първия им курс сутринта те са напълно готови да посрещнат своите пътници, увери той.

 

Той сподели още, че се използват препарати на хлорна и спиртна основа  и успокои, че субстанциите не носят вреди за здравето. В момента това е най-ефикасното средство, с което разполагаме. Ако се намери друг препарат, когато и Ковид-19 е проучен по-задълбочено и са ясни по-ефективните мерки и средства за неутрализирането му, ще се снабдим и с него, изрази надежда началникът на ремонтното звено в „Градски транспорт“ ЕАД.

 

Александър Каменов, служител на дружеството, който е част от екипа в операциите по дезинфекция, направи демонстрация пред екип на Медийна група “Черно море“, а после разказа в детайли как се случва процесът.  Той увери, че се пръска навсякъде с дезинфектанти в салоните, след като автобусите и тролеите минат автомивка. Според него изпаренията от препаратите са безвредни, а по думите му до сутринта няма остатъчна миризма от химикалите.

 

Проблем обаче се оказва дефицитът на предпазните маски.

 

Георгиев обърна внимание на факта, че шофьорите и кондукторите влизат в групата от най-уязвимите при епидемии. През ръцете им минават по 300-400 човека на ден.  Те имат най-голям контакт с хора всекидневно, напомни той. Налага се да използваме лични предпазни средства, които не са точно за такава употреба, разказа още Георгиев.

 

Според него, въпреки извънредните мерки, работата на общинското дружество не е нарушена. Справяли сме се и в други стресови ситуации, стараем се да не внасяме паника и смут, каза още Георгиев.

 

Елисавета Илиева

 

Служител на градски транспорт направи демонстрация, как точно протича операцията по дезинфекция вечер, когато презвоните средства се прибеарт в гаража.

Александър Каменов, служител на дружеството, който е част от екипа в операциите по дезинфекция, разказа в детайли, как се случва процесът. Той увери, че се пръска навсякъде с дезинфектант в салоните, след като превозните средства минат автомивка. Според него изпаренията от препаратите са безвредни, а по думите му до сутринта няма остатъчна миризма от химикалите.

 

Снимки и видео: ПЛАМЕН ГУТИНОВ

 

Юлиян Георгиев – началник на ремонтното звено в „Градски транспорт“ ЕАД

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Коментари

Новини Варна