IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Избрано
17:03 | 25 март 2020
Обновен: 13:34 | 26 март 2024

Медицинските екипи в УМБАЛ “Св. Марина”-Варна се обучават за работа с пациенти с COVID-19 (СНИМКИ+ВИДЕО)

Алгоритъмът е изготвен на базата на инструкции за действие при особено опасни инфекции

По материала работи: Борис Проданов
Медицинските екипи в УМБАЛ “Св. Марина”-Варна се обучават за работа с пациенти с COVID-19 (СНИМКИ+ВИДЕО)

Клиниката по анестезиология и интензивно лечение в УМБАЛ “Св. Марина”-Варна провежда обучение на медицински екипи от останалите клиники в лечебното заведение, като мярка за осигуряване на безопасност по време на работа с пациенти с инфекция от COVID-19. Целта е да се запази персонала максимално защитен и здрав. 


“Безспорно това е изключително важно, тъй като става въпрос за силно заразна инфекция и хората, които ще работят с положително доказани пациенти, в интензивни отделения, трябва да бъдат максимално защитени”, обяснява проф. д-р Вилиян Платиканов, ръководител Катедра по анестезиология, спешна и интензивна медицина, МУ-Варна. 

Обучението се провежда ежедневно, тъй като използването на лични предпазни средства за максимална защита на целия организъм изисква познания и има ключови моменти и действия, които е необходимо предварително да бъдат ясни.


Обличането и събличането на защитния костюм е бавен процес, който задължително трябва да се изпълнява от двама души. В процеса на обучението, единият чете инструкциите и проверява дали те са изпълнени, а вторият съответно се облича. Още по–внимателен трябва да бъде процесът по събличането на контаминирания костюм и предпазни средства в реална ситуация, защото е важно да се предпази от контаминация кожата и дрехите на човека, който съблича.


Всяко преминаване от контаминирано помещение в чисто помещение и обратно изисква друг костюм. Костюмите са за многократна или еднократна употреба. Тези за еднократна употреба се изхвърлят и унищожават по програмата за опасни отпадъци.

Алгоритъмът на провеждащото се обучение е изготвен на базата на инструкции за действие при особено опасни инфекции.


Доц. д-р Цонко Паунов, ръководител УС по епидемиология в МУ-Варна, уточнява, че цялата организация на обучението и изготвените алгоритми са на базата на инструкции и материали, дадени от СЗО и организации, тясно обвързани с общественото здравеопазване, на препоръки от други държави, както и на базата на знания и опит на специалистите от предшестващи епидемии.

 

Коментари

Новини Варна