В неделя преминаваме към лятно часово време
На 29 март ще преместим стрелките на часовника с 1 час напред
Публикувана: 27 Mar 2020 | 9:59

В 3:00 часа сутринта на 29 март, неделя, ще преместим стрелките на часовника с 1 час напред, за да преминем към лятното часово време.

 

При това положение ще спим с 1 час по-малко, но в същото време ще се радваме и на бързото нарастване на деня. Постепенно слънцето ще изгрява все по-рано и ще залязва по-късно, за да допринесе за пролетно-летните емоции по време на дългите слънчеви дни.

 

Лятното часово време е система, въведена за спестяване на разходи за осветление чрез увеличаване на използването на дневна светлина. При нея официално прилаганото време се измества обикновено с 1 час по-напред от астрономическото време, като остава така до октомври.

 

През март 2019 г. отговорните комисии в Европейския парламент решиха държавите членки да спрат да сменят часа през 2021 година.

 

По този начин държавите в Европейския съюз, които ще решат да запазят лятното си часово време, трябва да сменят часовниците си за последен път в последната неделя на март 2021 г., а тези, които ще предпочетат да запазят стандартното (зимно) часово време, могат да сменят часовниците си за последен път в последната неделя на октомври 2021 г.

 

В България лятното часово време е въведено на 1 април 1979 г.

 

 

Коментари ( 0 )