IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Избрано
14:23 | 28 март 2020
Обновен: 13:49 | 26 март 2024

София с най-голям спад на разходите за живот в света

Столицата ни е на 106-о място от 133 града по света по разходи за живот

По материала работи: Борис Проданов
София с най-голям спад на разходите за живот в света

София е градът, който отбелязва най-голям спад в класацията на Economic Inteligence Unit за разходите за живот във водещите градове по света през 2020 г.

 

Българската столица пада от 90-то до 106-то място в глобалното подреждане, т.е. с 16 позиции. На второ място по спад е Рейкявик – от 15-то до 29-то място, следват Рим и Дюселдорф – съответно от 32-ро място, което споделят, до 43-то.

 

Класацията на Economic Inteligence Unit обхваща 133 града по света и сравнява цените на над 160 продукта и услуги, за да изчисли разходите за живот. Икономистите сравняват цените на храната, облеклото, наемите, комуналните услуги, транспорта, образованието, здравеопазването и други.

 

Основен извод от подреждането е, че разходите за живот в европейските градове намаляват, докато в САЩ, както и в повечето азиатски градове се увеличават.

 

Основна причина за спада на разходите за живот в европейските градове е поевтиняването на еврото спрямо долара, което се отразява и на валутите на страните, които са обвързани с еврото – например българският лев, отбелязва се в доклада.

 

Същевременно Истанбул е лидер по ръст на разходите за живот в тазгодишната класация, като скача с 24 места до 96-та позиция. На второ място по ръст е Киев – с 22 позиции до 86-то място, следван от Бостън, който се придвижва напред в класацията с 18 места до 33-та позиция. Сред градовете, където животът поскъпва най-бързо, се нареждат още Москва, Банкок, Техеран, който споделя 106-то място със София, Атланта, Лима, Рио де Жанейро, Сао Пауло.

 

Сингапур и Хонконг оглавяват класацията за поредна година. Осака в Япония измества Ню Йорк, като двата града са съответно на 3-то и 4-то място. Топ 10 се допълва от Париж, Цюрих, Тел Авив, Лос Анджелир, Токио и Женева.

 

Ключовите азиатски икономически центрове продължават да са сред най-скъпите места за живот в света заради ръста на цените на повечето стоки и услуги. Цените обаче вече растат значително по-бързо в северноамериканските градове, заключават икономистите.

 

Най-евтиното място за живот в света е Дамаск, столицата на Сирия, която обаче е раздирана от дългогодишна война. Сред най-евтините места за живот в света се нареждат още Ташкент, Алмати, Буенос Айрес, Карачи, Каракас, Лусака, Ченай, Бангалор и Ню Делхи. Повечето от тези градове са в Южна и Югоизточна Азия – регион, който остава евтин за живот заради ниските доходи, високото неравенство по отношение на доходите, ограничената покупателна способност на домакинствата и засилената конкуренция в търговията.

 

dnes.bg

 

Прочетете още: САЩ и ЕС обсъдиха засилване на сътрудничеството срещу коронавируса

Коментари

Новини Варна