IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Избрано
08:35 | 31 март 2020
Обновен: 14:00 | 23 април 2024

Марс ще "танцува" със Сатурн на 31 март

Венера ще премине пред яркия разсеян звезден куп Плеяди

По материала работи: Ставри Таргов
Марс ще "танцува" със Сатурн на 31 март

На 31 март в 14.00 часа планетата Марс ще бъде в съединение (видимо сближаване) със Сатурн – на 55′ 22″ южно от планетата с пръстените.

 

Това каза физикът Пенчо Маркишки от Института по астрономия с Национална астрономическа обсерватория при Българска академия на науките, съобщава Агенция „Фокус“.

„От нашата страна явлението ще се наблюдава в края на нощта на същата и на следващата дата – рано сутрин преди зазоряване, над югоизточния хоризонт“, каза Маркишки. Той обясни, че явлението ще бъде достъпно с невъоръжено око, макар че един бинокъл или малка зрителна тръба винаги ще са от полза.

 

„Във вечерите на 3 и 4 април при ясно небе над западния хоризонт ще можем да наблюдаваме преминаване на планетата Венера пред яркия разсеян звезден куп Плеяди, известен с народните си имена Квачката с пиленцата, Ситото, Соколът и др.

 

И Венера, както и купът Плеяди са видими с невъоръжено око, но използването на бинокъл ще обогати впечатленията ви от видяното", допълни още Пенчо Маркишки.

 

Dnes.bg

Коментари

Новини Варна